14. i 15. septembra
0

FOTO / Tešanj domaćin "Dana europskog naslijeđa"

Sarajevo-x.com
Domaćin manifestacije "Dani europskog naslijeđa“, koju tradicionalno organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta, ove godine će biti općina Tešanj.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Ovogodišnja, petnaesta po redu kulturna manifestacija bit će otvorena u srijedu 14. septembra, a trajat će dva dana.

Osim posjete nacionalnim spomenicima u Općini Tešanj i Zeničko-dobojskom kantonu, u sklopu "Dana europskog naslijeđa" će biti upriličena i dodjela Povelja Federalnog ministarstva kulture i sporta za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno- historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Povelje će ove godine dobiti Amra Hadžimuhamedović i Željko Peković, zatim pomoćnik općinskog načelnika Općine Tešanj Suad Huskić, Općina Tešanj, Župa sv. Mihovila Arkanđela iz Vareša, Turistička zajednica Zeničko- dobojskog kantona kao i Konzervatorsko-restauratorsko-preparatorska služba Zemaljskog muzeja BiH za doprinos u očuvanju i direktnoj prezentaciji pokretne baštine.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
"Ova manifestacija kroz simpozije i okrugle stolove okuplja istaknute pojedince i institucije iz oblasti kulturne baštine. Također, "Dani europdkog naslijeđa" su jednim dijelom posvećeni i mladim, a ove godine za učešće je pozvano veliki broj učenika iz osnovnih i srednjih škola iz 17 gradova FBiH", rekao je u utorak na konferenciji za novinare resorni ministar Salmir Kaplan.