Kultura
0

Tehnička kultura u BiH na dnu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Tehnička kultura u BiH je na samom dnu i ne može tonuti dalje, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Saveza organizacija tehničke kulture u BiH Zdravko Petrović.

Uprkos tome što inovatori, radioamateri, zrakoplovci i drugi osvajaju brojna međunarodna priznanja, izostaje podrška vlasti, resornih ministarstava i društva u cjelini, naveo je Petrović.

Ove godine se obilježava 60 godina od osnivanja Narodne tehnike u BiH i tim povodom će sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH biti otvorena izložba na kojoj će se prezentirati tehnička kultura u BiH. Međutim, Petrović naglašava da će to biti posljednji vapaj upozorenja da odgovorni vide gdje je budućnost zemlje.

Zakon o tehničkoj kulturi je donesen još 1993. godine, ali se ne provodi. Od kantona jedino je Tuzlanski kanton donio Zakon o tehničkoj kulturi, ali se ne provodi, te je ovaj kanton u prošloj godini za ovu namjenu izdvojio samo 1.000 KM.

Petrović je dalje naveo da osim tapšanja po ramenu od vlasti nema nikakve podrške, a Zajednica tehničke kulture BiH je dovedena do toga da je izbačena iz svojih prostorija u Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu zbog neplaćanja.

Zbog svega toga, djeca se sve manje upisuju u srednje stručne i tehničke škole, a sve je manje zainteresiranih za studij na tehničkim fakultetima.

Prije rata je u BiH bilo 16 saveza učlanjenih u Savez organizacija tehničke kulture s po 50 klubova u pojedinim organizacijama. Da su sredstva i nakon rata ulagana u ove klubove, Petrović smatra da bi se djeca povukla s ulica i da bi problem maloljetničke delikvencije bio puno manji.