Kultura
59

"Tata Lav i njegova sretna djeca": Pozorište mladih ima novu predstavu za djecu

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Tata Lav i njegova sretna djeca" naziv je nove dječije predstave u Pozorištu mladih čija će premijera biti održana 1. juna u 19 sati.

Predstava je nastala na osnovu teksta poznatog njemačkog autora Janoscha, u režiji Belme Lizde Kurt.

Rediteljica Belma Lizde Kurt kaže kako je ova predstava jednostavan teatarski priručnik za odgoj djece, koja šalje poruku: "Sreća je uvijek na prvom mjestu! I svi moraju biti sretni".

U predstavi Igraju Edin Avdagić, Sanin Milavić, Mirza Dervišić, Elmir Krivalić, kao i učenici četvrtog razreda Međunarodne francuske škole CIFS Sarajevo: Uma Atifa Maira Kurt, Tina Perović, Una Uzeirbegović, Zaria Ivković, Kasia Irene Anka Fitzgerald, Laylah Luna Šabanac, Nur Zec Filipović, Arman Lunel i Samah Alisah.

"Posebna kvaliteta ove predstave je saradnja profesionalnih glumaca i djece. Ona uspostavlja nove slojeve igre i razigranosti. Djeca na scenu donose svoj raskošni šarm i prirodnost. Blistaju na sceni i šire svoju neizmjernu energiju. Svi zajedno daju ozračje prave, žive porodice i doprinose uvjerljivosti dječijeg svijeta, te nam pomažu da prepoznamo ono što nam je svima zajedničko: želju da nam porodica uvijek bude oaza mira i sreće", kaže Lizde Kurt.

Autorica scenografije i kostima je Adisa Vatreš Selimović, dok je dramatizaciju uradio Segor Hadžagić.

Hadžagić pojašnjava kako je Janoscheva priča zapravo oštra kritika modernog, ekstremno ubrzanog načina života, prilagođena djeci. U Janoschevom "otkačenom" i "izvrnutom" svijetu Tata je taj koji ostaje kući sa sedmero lavića, dok Mama radi "ozbiljan" posao u uredu i zarađuje novac. Tatin glavni zadatak je da usreći djecu, a to postiže kroz igru koja se razvija do krajnjih granica mašte: lavići lete u svemir, plove od Atlantskog, preko Tihog do Indijskog okeana, švercaju se u tramvaju, "džepare na pijaci", drže buntovne feministički obojene govore itd. Lavići su raspjevana i razigrana družina koja je, kao što i Janosch kaže, "skroz hepi", kakav i sam život treba da bude.

"Janoscheva knjiga ima i podnaslov 'mali odgojni priručnik', tako i ova predstava ispunjava glavni cilj Pozorišta mladih: da se kroz igru educira. Kroz igru se spoznaju zakoni i pravila, bez prethodnog nametanja, što je osnovna roditeljska greška, tako da je ova predstava namijenjena i roditeljima koji u svom odgojnom pristupu moraju razbiti osnovne predrasude. Djeca spoznaju svijet kroz igru, a ne pravila", riječi su dramaturga Segora Hadžagića.

Predstava će igrati i 2. juna u 19 sati.

Direktor Pozorišta mladih Semir Krivić se na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo i na smjenu bivšeg direktora ove ustanove Marija Drmaća i imenovanje njega na novu funkciju, kazavši kako se nisu željeli baviti ni uzrocima, ni posljedicama, niti trošiti energiju na preispitivanje toga šta se desilo, nego su pokušali da se fokusiraju na to šta mogu uraditi u naredna dva mjeseca do kraja sezone.

Najavio je kako će od 1. septembra početi raditi na tekstu Ödöna von Horvátha. Predstavu će režirati Marko Manojlović i u pitanju će biti velika ansambl predstava za koju Krivić smatra kako je neophodna Pozorištu mladih koje skoro već deset godina nije imalo ansambl predstavu.

"Između ostalog, planiramo da ponovo aktiviramo i oživimo prostor kabarea Pozorišta mladih, tako što ćemo oformiti malu scenu gdje bi se dešavale male lutkarske i predstave za djecu ciljne grupe već od godinu dana", kazao je Krivić.