Kultura
27

Tanovićev film "Smrt u Sarajevu" o pričama koje nas svađaju: Da li je Gavrilo Princip heroj ili atentator

Anadolija
Danis Tanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Novi film bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" svjetsku premijeru imat će u okviru takmičarskog programa Berlinskog filmskog festivala, popularnog Berlinalea, koji počinje sutra.

U filmu se pojavljuju glumci Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faktera Salihbegović-Avdagić, Aleksandar Seksan, Boris Ler, Rijad Gvozden, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Milan Pavlović i drugi.

Vidović je kazala kako je cijeli film krenuo neobičnim putem, od samog kastinga koji je bio improvizacija jer nije bilo pripremljenog i određenog teksta.

"Prvobitno je uslijedio poziv za kasing, došli smo na audiciju, sjećam se Danisovih riječi: 'Teksta nema. Ti si kćerka, a Faketa ti je majka, hajte.' Nas dvije se jako dobro znamo, dogovorile smo odnos među majkom i kćerkom, ušli smo u prostoriju i scena je krenula, a završila je tako da smo se mi posvađale. Rekli su nam da smo prošle i da ćemo igrati u filmu, ali još uvijek se ne zna šta. Sav proces je bio bajkovit, osjećam se kao Pepeljuga trenutno, još sam pod utiscima filma", rekla je Vidović kroz smijeh.

Hadžović je istakao kako je riječ o izuzetnoj glumačkoj ekipi okupljenoj na filmu koji govori o osjetljivim temama na neobičan i popuno drugačiji način.

"Vrlo sam sretan što sam dio ove priče i mislim da imamo jako lijep film. Ponosan sam što radim sa glumcima koji su tu, govorimo o osjetljivim stvarima na jedan neobičan načina. Danis zna šta hoće, on odsanja svoj film i tako ga napravi", rekao je Hadžović.

Glumica Salihbegović rekla je da film nije nijednog od glumaca koji su radili na njemu ostavio ravnodušnim.

"Znam da ni vas, publiku, neće ostaviti ravnodušnim", kazala je kratko.

Film se, prema riječima Tanovića, u svom trogodišnjem procesu nastajanja, mijenjao.

Radnja filma snimanog u maju prošle godine smještena je jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja "Hotel Evropa", a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

"Film jeste čudno nastao, ali svi zadnji filmovi sada nastaju tako jer nema nekog sistema. Prije skoro dvije godine Levy se javio i htio da Dino Mustafić radi film. Uključio sam se da bi nakon mjesec ili dva rekao Levyu da je jako teško napraviti film na osnovu predstave. To je bila monodrama sa jednim glumcem, film to ne trpi i nisam odustao i nisam znao šta da radim. Kazali su mi kasnije da uradim to kako želim, uzeo sam tekst, napravio sam okvir, sve se dešava u hotelu. To je bila početna ideja, na tome sam gradio svoju viziju Sarajeva, današnje BiH, priče oko kojih se svađamo, da li je Gavrilo Princip heroj ili atentator", rekao je Tanović.

On je na Berlinaleu trijumfovao 2013. godine kada je njegov film "Epizoda u životu berača željeza" nagrađen sa dva Srebrna medvjeda (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), te Nagradom ekumenskog žirija.

Ovogodišnji Berlinski filmski festival otvara se sutra, a do 21. februara tokom 11 festivalskih dana bit će prikazana 434 filma iz 77 zemalja.

Na festivalu koji slovi za jedan od najprestižnijih svjetskih festivala za nagrade se takmiče većinom premijerni naslovi.

Festival će otvoriti film "Hail, Caesar!" braće Joela i Ethana Coena.

Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala takmičit će se 18 filmova, pet filmova glavnog programa prikazuje se izvan konkurencije, a devetnaest su premijere.

Očekuje se da crvenim tepihom festivala prošetaju brojne poznate ličnosti iz svijeta filma među kojima i poznati reditelj Spike Lee, glumci Jude Law, Julianne Moore i George Clooney.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija na prestižnom filmskom takmičenju u Berlinu je oskarovka Meryl Streep, a uz nju će o nagradama odlučivati njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska redateljica Malgorzata Szumowska.

Svečanost dodjele nagrada održat će se 20. februara, kada će biti prikazan pobjednički film.