Der Spiegel o bh. filmu
3

Tanovićev film je dokaz da dobra priča može nadmašiti milionske budžete

Klix.ba
Danis Tanović na Berlinaleu (Foto: AFP)
Danis Tanović na Berlinaleu (Foto: AFP)
"Mislim da se Mujić osjeća kao Neil Armstrong kad je sletio na Mjesec. Ozbiljno to mislim i zaista se nadam da će se njegov život promijeniti nabolje", kazao je bh. režiser Danis Tanović nakon što je njegov film "Epizoda u životu berača željeza" odnio tri nagrade na ovogodišnjem 63. po redu Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale.

Nazif Mujić, jedan od glavnih likova u niskobudžetnoj dokumentarnoj drami oskarovca Tanovića, snimljenoj po istinitom događaju, neočekivano je nagrađen za najbolju mušku ulogu, a s pozornice je poručio da on nije glumac i da je prvi put na jednom takvom festivalu.

Njemački Der Spiegel piše da su 17.000 eura (koliko je koštalo snimanje filma bh. predstavnika) i glumci amateri dovoljni da nadmaše velike produkcije i milionske budžete na najvećem filmskom festivalu kad je filmska priča ispričana na pravi i lijep način.

Kadar iz filma
Kadar iz filma "Epizoda u životu berača željeza"
"Ovo je poruka koju žiri Berlinalea šalje svim filmadžijama iz istočne Evrope, regije koju Cannes i Venecija često ignorišu, a čiji se građani bore sa društvenim previranjima i postkomunizmom", istaknuto je u Der Spiegelu. Podsjetimo, Zlatnog medvjeda, glavnu festivalsku nagradu žirija, osvojio je rumunski film "Poza djeteta" Calina Petera Netzera.

Iako Berlinaleu nedostaje glamura koji imaju festivali u Cannesu i Veneciji, prvi veliki evropski filmski festival ima reputaciju najdemokratičnijeg i najviše politički osviještenog. Dašak glamura i ove godine osjećao se na crvenom tepihu, kojim su prošetali Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Nicolas Cage, Jonathan Pryce, Status Quo... ali svoj imidž festivala sklonog neekskluzivitetu i bliskog javnosti opravdao je dajući priliku svima koji to žele da pogledaju svih više od 400 filmskih izdanja.