U povodu 20 godina od uništenja
10

VIDEO / Talijanski umjetnici prikupljali knjige za Vijećnicu

Klix.ba
Kako bi obilježili 20. godišnjicu uništenja jednog od najprepoznatljivijh simbola Sarajeva, Vijećnice, grupa talijanskih i umjetnika iz bivše Jugoslavije pokrenula je projekt prikupljanja knjiga po Italiji i zemljama bivše nam države.

"Books Across Balkans" je muzičko-scenski spektakl koji čine talijanski bend Arbe Garbe, glumica Aida Talliente i karikaturista Aleksandar Zograf. Oni su proteklih nekoliko mjeseci putovali zemljama bivše Jugoslavije, gdje su održavali koncerte i gradskim bibliotekama predavali prikupljene knjige, a sve kako bi obilježili 20. godišnjicu paljenja Vijećnice.

Ideja za projekt "Books Across Balkans" rođena je krajem prošle godine, kada su članovi grupe Arbe Garbe pozvani da nastupe na jednom događaju u talijanskom gradu Gemona, gdje su prikupljane knjige za obnovu bibliotečkog fonda Vijećnice.

Od tada je grupa prešla 4.000 kilometara, deset graničnih prijelaza, održali su pet koncerata i u pet biblioteka predali više od 1.500 knjiga. Sredinom prošlog mjeseca bili su i u Sarajevu, a kako je njihov projekt tekao i kako su se provodili na putu, pogledajte u videoprilogu, koji je snimila Marijana Brajković, Sarajka s adresom u Italiji.

Vijećnica je zapaljena u noći sa 25. na 26. august 1992. godine, a u vatrenoj stihiji izgorjelo je dokumentaciono naslijeđe BiH, a slike stravičnog prizora obišle su cijeli svijet.