Kultura
100

Talenti iz sjene na Međunarodni dan djeteta u Vijećnici

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, Udruženje EDUS- Edukacija za sve priprema likovnu izložbu u auli Vijećnice, pod nazivom "Talenti iz sjene".

Otvaranje izložbe će biti istog dana u 19 sati, a trajat će do 23. novembra.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi više od 20 djece s poteškoćama u razvoju, prema izboru panela stručnjaka: Dženat Dreković, Branka Fetahagić i Adis Lukač. Neki od njih su radovi učenika koji su trenutno u J.U. Mjedenica i programu EDUS, a neki su radovi sačuvani iz ranijih generacija.

Osim crteža u raznim tehnikama, bit će predstavljene i slike na svili, te skulpture i reljefi u glini i keramici. Teme su raznovrsne, od pejzaža do portreta, uključujući i interpretacije velikih majstora, kao što su Van Gogh, Matisse, Da Vinci, itd.

O ovoj djeci se, u najboljem slučaju, govori u kontekstu rečenice: "Oni su kao i sva druga djeca", gdje se javnost pokušava ubijediti da ih ne gleda samo kroz njihovu poteškoću.

"Izložbom u veleljepnom prostoru naše Vijećnice, želimo učiniti korak naprijed, fokusirajući se na izrazite talente nekih od te djece, kroz koje se oni jasno mogu vidjeti ne samo kao jednaki, već izuzetno nadareni individualci. Sudbina onih koji su sada već odrasli ljudi, u institucijama ili potpunoj ovisnosti od porodice, govori o tome da postoji ogroman jaz između njihovih pojedinačnih talenata i mogućnosti koje im se pružaju da ih u potpunosti realizuju, na svoju i korist društva. Cilj ove izložbe je da se taj jaz pokuša smanjiti, davanjem mogućim a nepriznatim matisima i vangogovima, barem nakratko, pažnju koju zaslužuju", saopćili su iz EDUS-a.

Izložbu su omogućili Grad Sarajevo i uprava Vijećnice.

Ulaz na otvaranje izložbe je slobodan.