Izložba u galeriji "Boris Smoje"
0

Tajne dna Jablaničkog jezera na fotografijama Asada Herića

FENA
Jablaničko jezero
Jablaničko jezero
"Ispod površine" naziv je treće samostalne izložbe fotografija Asada Herića koja je otvorena večeras u sarajevskoj galeriji "Boris Smoje".

Serija fotografija, njih 33 snimljenih u jesen i zimu 2011. i 2012. godine, otkrivaju "tajnu" dna Jablaničkog jezera u vrijeme "malih voda" kada se jezero isprazni i pojavi ravnica, pokazujući različite tragove vremena.

Riječ je o fotografijama rađenim u crno-bijeloj i kolor tehnici.

Autor Asad Herić je istaknuo za Fenu da se nakon pražnjenja akumulacije u Jablaničkom jezeru pokazuje dno i sve ono što je tokom 50-ih godina potopljeno prilikom punjenja jezera.

"Inspiracija za ove fotografije mi je došla obilaskom lokacije mezarja koje se nalazi na dnu Jablaničkog jezera, kada sam odlučio da ga pokažem ljudima, jer većina to nikada nije imala priliku vidjeti", istaknuo je on.

On podsjeća da je u vrijeme stvaranja Jablaničkog jezera izdata naredba da se sruši sve na njegovom području, kada su uništene mnoge kuće i drugi objekti.

"Pored različitih ostataka na dnu, mezarje definitivno ima najjači pečat, zajedno s ostacima stare austrougarske uskotračne pruge", navodi Herić.

Fotografije su digitalno obrađene, ali bez ikakve fotomanipulacije, jer su samo naglašeni kontrasti boja i sjena, dok njihova tematika pokazuje stvarno stanje na terenu - na dnu jezera.

Izložba, otvorena na Svjetski dan voda, može se u galeriji "Boris Smoje" pogledati narednih sedam dana. U aprilu će biti predstavljena i u Konjicu.