Naučnici otkrili
5

Tajna Mona Lisinog osmijeha je u tehnici slikanja

Sarajevo-x.com
Ispod Mona Lisinog tajnovitog osmijeha krije se nekoliko desetina supertankih slojeva boje, tvrde francuski naučnici koji su proučavali remek-djelo neinvazivnom spektroskopijom uz pomoć X-zraka.

Istraga je pokazala da je Mona Lisin osmijeh sastavljen od čak 40 slojeva boje, koje je njen slikar Leonardo da Vinci vjerovatno nanosio prstima, proizvodeći tako jedinstven efekat tajnovitog osmjeha.

Tehnika poznata kao "sfumato", od talijanske riječi "fumo" (dim), je tehnika koja kreira suptilne optičke efekte koji zamagljuju ivice i miješaju ih sa sjenama.

Iako je sfumato poznat kao tehnika koja se često koristila u renesansi, nije tačno poznato kako se ta graduacija boje postigla.

"Svjetlo i sjena trebali bi se spojiti bez linija ili ograničenja, kao dim", napisao je Da Vinci.

Philippe Walter i njegove kolege iz centra za laboratorijsko ispitivanje i restauraciju Muzeja Francuske u saradnjom sa evropskim postrojenjima za sinhrotonu radijaciju, koristili su neinvazivnu tehniku da bi analizirali slojeve efekta sfumata u sedam Da Vincijevih slika.

Svaki sloj boje na slici Mona Lise bio je debeo između jedan i dva mikrometra, što je 50 puta tanje od ljudske dlake.

Prema istraživačima, Mona Lisin zagonetni osmjeh nastao je suptilnim stapanjem različitih pigmenta. Ova tehnika proizvela bi lagano mućenje sjena oko usta, praveći tako, tajnovit izgled.

Za tehniku sfumata bilo je potrebno dugo vremena da se svaki sloj boje osuši, što je proces koji je mogao trajati od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci. To bi moglo objasniti činjenicu zašto je Da Vinci Mona Lisu slikao više od četiri godine.

Tajna Mona Lisinog osmijeha je nešto što je godinama mučilo naučnike, umjetnike i ljubitelje umjetnosti. Nastale razne teorije kako je nastao ili šta je uzrokovalo poznati smješak, između ostalog, nagađalo se da je ona plemkinja koja je sretna zbog trudnoće, da pati od astme, da boluje od facijalne paralize, ili da je njen osmijeh rezultat škrgutanja zubima.