Kultura
0

Synopsis objavio posthumno knjigu Dragana Steneka

FENA
Izdavačka kuća Synopsis objavila je posthumno knjigu Dragana Steneka "Krhotine smisla". Knjiga predstavlja izbor iz književne ostavštine autora koji je priredio Josip Osti.

"Krhotine smisla" izbor su iz književne i slikarske ostavštine rano preminulog sarajevskog književnika i slikara Dragana Steneka (1964. - 1999.).

U svom kratkom ali vrlo plodnom životu, Dragan Stenek je pisao poeziju, prozu, filmske i televizijske scenarije i eseje.

Prema izboru Josipa Ostija, u" Krhotine smisla" uvršteni su njegovi pjesnički, prozni i esejistički radovi, ulomci pisama, što ih je pisao bližnjima iz različitih dijelova svijeta (Rim, New York...), te zapisi o slikarstvu, književnosti i filozofiji, što su u Stenekovoj ostavštini pronađeni tek u fragmentima.

Možda je Stenekovu poetiku najbolje opisala Nermina Kurspahić u pogovoru ovoj knjizi rekavši da u autorovim tekstovima, "tim zgusnutim naslagama ideja, motiva, onoga što je često i Dragan sam nazivao krhotinama smisla, prepoznajemo i ćutimo autorovu, gotovo paničnu želju da osvoji makar djelić prostora, prostora koji bi imao neku logiku, svrhu i značenje, ljepotu i harmoniju".

"Krhotine smisla" hommage su mladome umjetniku čija stvaralačka energija i danas fascinira.

Promocija knjige održat će se 17. decembra u Collegium Artisticumu u Sarajevu.