Kultura
7

Svjetski poznati gitarist Miroslav Tadić u BKC-u

Klix.ba
Miroslav Tadić
Miroslav Tadić
U sklopu festivala Baščaršijske noći u nedjelju, 21. jula, u 21 sat u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu nastupit će svjetski poznati gitarist Miroslav Tadić (SAD). Ulaz na koncert je slobodan.

Godine 1997. ugledni američki časopis "Guitar Player" proglasio je Miroslava Tadića jednim od 30 najoriginalnijih gitarista svijeta. Okušao se u brojnim muzičkim stilovima kao što su Jazz, Rock, Blues, World Music i klasična muzika. Tadić je našoj publici je poznat po saradnji sa Vlatkom Stefanovskim sa kojim je snimio dva izuzetno popularna albuma na akustičnim gitarama, te po saradnji sa Rade Šerbedžijom sa kojim je također snimio dva albuma. Sarađivao je sa velikim brojem muzičara iz cijelog svijeta, među kojima su i Jack Bruce iz grupe Cream, Joachim Kühn, Maria João, Placido Domingo i London Symphony Orchestra, te gitaristi David Torn i Dušan Bogdanović, zatim sa nekadašnjim bendom Frank Zappe - The Grande Mothers Re:Invented, Jadrankom Stojaković i drugima.

Miroslav je rođen u Tuzli, a 1979. sa 19 godina odlazi na studij klasične gitare u Sjedinjene Američke Države, gdje je posljednjih 26 godina profesor muzike na uglednoj umjetničkoj akademiji California Institute of the Arts u Los Angelesu.

Često koncertira u Europi, Americi i Aziji a nastupao je u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana svijeta kao što su Musikverein u Beču, Royal Festival Hall i Barbican Centre u Londonu, Die Alte Oper u Frankfurtu i NHK Hall u Tokiju. Miroslav također sam pravi svoje električne gitare, pojačala i efekte za električnu gitaru.

Tadićevi brojni snimci mogu se čuti u izdanju CMP Records, Enja, MA Recordings, Sony Classical, Croatia Records i mnogih drugih.

Okosnica Tadićevog programa koji trenutno izvodi je njegova suita "Tužbalice, igre i uspavanke" koja je bazirana na folklornim temama iz cijelog balkanskog regiona i koja se neprestano mijenja i širi. Ona mu omogućava da se iskaže kao gitarista, kompozitor, aranžer i imrovizator te da se osloni na svoje bogato muzičko iskustvo koje uključuje klasiku, jazz, blues i flamenko. Na programu će takodjer biti i izbor sa Tadićevog novog solo CD-a "Mirina".