Sarajevo
0

Svjetski kongres posvećen Hegelu u Sarajevu

FENA
Univerzitet u Sarajevu i Filozofsko društvo "Theoria" organizatori su svjetskog Hegelovog kongresa u septembru 2010. godine.

Tim povodom u srijedu je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana pres-konferencija na kojoj su o ovom značajnom događaju govorili prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr. Samir Arnautović, viši asistent na Filozofskom fakultetu dr. Vahidin Preljević, profesor Damir Marić s Filozofskog fakulteta, te direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra prof. dr. Senad Burek.

Arnautović je istakao da je predstojeći simpozij veliki događaj u humanističkoj nauci, na kojem će se okupiti najznačajniji filozofi današnjice.

Kongres će trajati sedam dana, a u tom periodu bit će održano između 200 i 300 predavanja. Predavanja će se održavati po panelima i to počasna predavanja, plenarna i rad po sekcijama.

Arnautović je istakao da je ovaj kongres značajan za mlade naučnike koji će imati priliku slušati predavanja o Hegelu kako iz tzv. klasične recepcije, tako i iz recepcije moderne misli uopće.

Iduće godine kao svojevrstan uvod u kongres bit će održan i simpozij o Hegelovoj filozofiji prava.

Damir Marić je istakao da je Kongres najznačajniji filozofski događaj u historiji BiH. Riječ o događaju koji nije značajan samo za filozofska istraživanja već i za druge humanističke nauke, jer je Hegel utjecao i na pravo, društvo, politiku.

Vahidin Preljević je istakao da su za organizaciju kongresa bili zainteresovani i drugi gradovi te da se činjenica što je organizacija pripala Sarajevu može smatrati komplimentom za naše naučne krugove.

Organizator kongresa je Međunarodno Hegelovo društvo koje ove kongrese organizuje svake dvije godine, a prilozi s kongresa se publiciraju u Hegelovom godišnjaku koji izdaje Akademija Verlag Berlin.

Zadatak Međunarodnog Hegelovog društva, čiji članovi su i naučnici iz BiH, jeste da njeguje duhovno naslijeđe Hegela i prikaže njegovu filozofiju u njenom historijskom razvoju, da istražuje i kritički receptira prethodne i naknadno nastale teorije.

Međunarodno Hegelovo društvo danas broji više od 600 članova iz cijelog svijeta.

Organizaciju sarajevskog kongresa osim Univerziteta u Sarajevu, podržat će i Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.