Kultura
0

Svjetske premijere i zanimljive predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Svi ljubitelji drame, opere i baleta moći će uživati u novim predstavama koje su umjetnici Narodnog pozorišta pripremili za ovu godinu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kako je rekla v.d. direktora Gordana Hrenovica, napravljen je Nacrt programa za 2014. godinu, a da li će u potpunosti biti ispoštovan ovisi o finansijskoj situaciji i novom direktoru.

"Izdvojila bih dva posebna događaja, a to su koncert Bečke filharmonije i Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo 28. juna 2014. godine u Vijećnici, te svjetska premijera predstave 'Noć gnjeva', u režiji Dine Mustafića, 27. juna u Narodnom pozorištu", istakla je Hrenovica.

Ermin Sijamija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ermin Sijamija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Kada je u pitanju dramski program, ove godine posjetioci Narodnog pozorišta imat će priliku gledati premijeru predstave Selme Spahić "Skupština", 21. februara. Kako je rekao direktor Drame Ermin Sijamija, ovu predstavu pripremaju više od šest mjeseci jer je vrlo kompleksna, a više detalja o njoj će biti otkriveno početkom februara.

"Imat ćemo premijeru 'Mrtve duše', autora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, 'Sarajevo za početnike', u režiji Pjera Žalice, 'Tri sestre' Antona Pavloviča Čehova, te adaptaciju romana 'Uhode', na kojoj trenutno radimo a koja će se uraditi u režiji Dine Mustafića. Ovo sve ovisi o budžetu, njegovom rebalansu i slično. Mi na to ne možemo utjecati i to ovisi o ljudima koji na neki način određuju našu sudbinu", rekao je Sijamija.

Denis Isaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Denis Isaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

A ljubitelji opere sigurno će uživati u izvedbi "Rigoletta" Giuseppea Verdija.

"To je jako dobra predstava, standardna izvedba koja je klasičan primjer gdje ljudi mogu ispoljiti svoja osjećanja. Tu je i 'Lucia Di Lammermoor' Gaetanoa Donizettija, koja se nije prikazivala od 1960-ih,1970-ih godina, kada je bila premijera. Ovo je naša premijera i mislim da ćemo je kvalitetni prikazati", rekao je Denis Isaković.

Kada su u pitanju koncerti, Hor Opere Narodnog pozorišta će, osim na koncertu u Vijećnici, učestvovati u festivalima Sarajevska zima, SFF, MESS...

U repriznom repertoaru i dalje je aktuelna opera "Carmen" koja je osvojila srca publike, "Hasanaginica" koja se prikazuje od 2000. godine, te dječija predstava "Ježeva kuća".

"Subotnje matineje će također biti, ali ne znamo šta će biti na repertoaru", dodao je Isaković.

Edina Papo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Edina Papo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Direktorica Baleta Edina Papo podsjetila je na tešku situaciju u kojoj Narodno pozorište Sarajevo radi.

"Znate u kakvom društvu živimo, kako se umjetnost tretira u našem društvu i tu je prisutna zebnja u srcu i zabrinutost da li ćemo uspjeti nastaviti putem umjetnika koji i jesu i nisu s nama, a koji su BiH smatrali civilizacijskom zemljom", rekla je Papo.

Ove godine ljubitelji baleta imat će priliku uživati u premijernoj izvedbi "Bosanske svadbe" u kojoj će umjetnici Drame, Opere i Baleta zajedno učestvovati.

"Priča je napisana u 19. stoljeću u Austriji o multikulturalnosti u Sarajevu. Premijera bi trebala biti krajem maja, mada nisam preveliki optimista", rekla je Papo.

Također, tu je i klasični balet "Giselle" Adolfa Adama koja predstavlja, kako je Papo rekla, održavanje visokog nivoa i akademizma baleta u Sarajevu, te su vrlo ponosni što je ova izvedba uvrštena u program. Tu su i klasični, romantični, dječiji, te komični žanrovi tako da će svako moći pronaći nešto za sebe.

Detaljnije informacije o repertoaru za 2014. godinu potražite na zvaničnoj web-stranici Narodnog pozorišta Sarajevo.