Festival knjige u Tuzli
0

"Svjetlost" obilježila 65 godina postojanja

Sarajevo-x.com
U okviru 1. Proljetnog međunarodnog festivala knjige u Tuzli koji se održava u Mercator centru u povodu 65 godina Izdavačkog preduzeća "Svjetlost" Sarajevo upriličena je izložba i promocija do sada objavljenih naslova.

Moderatorica promocije bila je književnica Fadila Nura Haver, a u ime "Svjetlosti" govorio je generalni direktor Šefik Zupčević. Prezentaciji 65 godina IZ "Svjetlosti" prisustvovao je i autor godine Bakir Makarević koji je nagrađen za tri knjige poezije koje su objavljene u ovoj izdavačkoj kući.

Kako je istaknuto na promociji izdavačka kuća "Svjetlost" bez sumnje u svojih 65 godina postojanja ostavila je značajan kulturni trag u našem društvu i objavila brojne naslove. Iako je tokom proteklog rata zgrada Svjetlosti teško stradala i mnogi naslovi su izgubljeni, ona je i u tim teškim uslovima nastavila svoj rad. Naime, tokom rata "Svjetlost" je objavila 71 naslov, od toga 43 iz oblasti obrazovanja i 28 nalova iz oblasti književnosti i nauke.

"To samo znači da smo i u najtežim vremenima za našu državu ipak uspjeli obavljati našu funkciju, a to je izdavaštvo i objaviti preko 300.000 knjiga, od čega smo najveći broj štampali proizvodeći struju putem agregata. Danas kada IZ Svjetlost obilježava 65 godina postajanja i rada, najveća zasluga za to pripada svim dosadašnjim i sadašnjim uposlenicima, te brojnim autorima i saradnicima", istakao je Zupčević.

Pored obilježavanja značajnog jubileja "Svjetlosti" svi zainteresirani sutra 28. maja 2010. sa početkom u 12 sati u dvorani za prezentaciju na sajmištu (Mercator), moći će prisustvovati i promociji knjige "Čitaj Čehova" autora Zlatka Dukića u izdanju Print.com Tuzla, a promotori su Zejćir Hasić i Atif Kujundžić.

Za 13 sati zakazano je predstavljanje izdanja Univerziteta u Sarajevu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a u povodu 60 godina postojanja i rada Univerziteta u Sarajevu. Promotori su prof. dr. Faruk Čaklavica, rektor Univerziteta, prof. dr. Samir Arnautović, prorektor Univerziteta i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. U 14 sati planirano je predstavljanje izdavačke djelatnosti Arhiva Tuzlanskog kantona. Svi događaji su otvoreni za posjetioce.

I drugi dan Festivala knjige u Tuzli privukao je veliki broj posjetilaca i organiziranih grupa, a prema procjeni organizatora za vikend se očekuje još veći broj ljubitelja knjige.