Kultura
1.6k

Svjetlosne probe uoči svečanog otvaranja: Vijećnica u punom sjaju

Piše: Am. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Za sve Sarajlije i one koji ovaj grad osjećaju svojim, petak 9. maj je veliki dan, dan koji su čekali pune 22 godine. Toliko je prošlo otkako je zapaljena i uništena najreprezentativnija građevina glavnog grada BiH - gradska Vijećnica. Dvije decenije kasnije, simbol stradanja, ali i multikulturalnosti jednog grada i naroda, ponovo se izdigao i u svoj svojoj veličanstvenosti krasi obalu Miljacke.

Uoči svečanog otvaranja zgrade sarajevske Vijećnice večeras je održana proba svjetala koja će sutra svim posjetiocima omogućiti jedinstven ugođaj u muzičko-scenskom spektaklu.

Na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, s početkom u 19:00 sati, započet će bogat program u kojem će učestvovati 200 mladih sarajevskih kreativaca, kao i priznati sarajevski i bosanskohercegovački umjetnici.

Planirana je i spektakularna 3D video mapping projekcija na samoj zgradi Vijećnice, za čiju izradu je zadužena ekipa kreativaca okupljenih oko sarajevskog Knap Studija. Kroz ovaj videoart bit će prikazana historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena sa novijom historijom Sarajeva.

Na koncertu ispred zgrade Vijećnice Sarajlije će moći uživati u zvucima poznatih numera iz nezaboravnih filmskih klasika u izvedbi Sarajevske filharmonije.

Kako Vijećnica izgleda prije tog velikog događaja, pogledajte u našoj fotogaleriji.