Kultura
0

Svečanost otvaranja "Sarajevske zime" uz poruke mira, ljubavi i zajedništva

FENA
Svečano otvaranje 24. Festivala "Sarajevska zima" 7. februara uključit će mnoštvo umjetnika iz BiH, Evrope i svijeta koji će inspirirani 1968. godinom, plesom, kostimima i muzikom dočarati taj po mnogo čemu revolucionaran period.

Na centralnoj manifestaciji otvaranja Festivala na Željezničkoj stanici u Sarajevu nastupit će najmanje osam grupa, ansambala i plesnih skupina, najavljeno je na konferenciji za novinare Festivala.

Reditelj ovog dijela bit će Nedžad Begović koji je istakao da će "ceremonija otvaranja biti praznik za sva čula".

"Izuzetno smo zadovoljni temom, odnosno, idejom direktora Festivala Ibrahima Spahića i iz tih burnih, revolucionarnih godina crpimo nevjerovatnu inspiraciju", kazao je Begović.

Kostimografkinja učesnika otvaranja bit će Nermina Varešanović, scenografkinja Marijela Margeta Hašimbegović a za skupinu od 14 na audiciji probranih plesača koreografiju je uradio Meša Vatić.

Plesači su savladali iznimno zanimljivu koreografiju na muziku koju je specijalno za ovu priliku komponirao Erik Breton.

"Umjetnici koji će učestvovati na ceremoniji otvaranja će plesom i izgledom nositi poruku zajedništva, mira i ljubavi", kazao je Vatić.