Kultura
0

Svečano otvorena nova zgrada Muzeja grada Zenice

FENA
Zenica
Zenica
Bosna i Hercegovina dobila je prvu novu muzejsku zgradu izgrađenu po završetku rata 1992.-1995. godine, nakon što je sinoć svečano otvorena nova zgrada Muzeja grada Zenice.

Simboličnim pohranjivanjem jednog eksponata Muzej je otvorio gradonačelnik Zenice Husein Smajlović, a nakon toga su predstavnici Zemaljskog muzeja, Muzeja Sarajeva, Muzeja Novog Sada i Muzeja Republike Srpske također uručili donirane eksponate te potpisali ugovor o međusobnoj saradnji.

Izgradnja nove moderne zgrade trajala je nešto duže od dvije godine, pri čemu je uloženo više od dva miliona KM, najviše Općina Zenica, Zeničko-dobojski kanton i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a donacijom od 50.000 KM izgradnju Muzeja podržala je i gradska uprava španjolskog grada Terose.

Kako je u svom govoru na svečanosti naglasio gradonačelnik Smajlović, iako se u ovom vremenu dobro baviti poslovima, Zenica se odlučila da uradi ono što malo gradova u svijetu čini – da izgradi muzej.

Za njega ovaj muzej predstavlja „zeničku kuću, seharu naših sjećanja i slikovnicu predanja koja su nas oblikovala“.

Direktor Muzeja Muhamed Bajramović, koji će, što je zanimljivo, nakon otvaranja Muzeja napustiti ovu dužnost i preći na Pedagošku akademiju u Zenici, rekao je da je BiH kroz svoju povijest prolazila kroz mnoge teške trenutke, ali je znala sačuvati kulturno naslijeđe svih svojih naroda te bila dovoljno mudra da prihvati i druge kulture.

Zato i ovaj muzej on doživljava kao mjesto susreta različitih kultura.

Muzej ima stalnu arheološku, historijsku i likovnu izložbu. Autori arheološke izložbe su eksperti Zemaljskog muzeja iz Sarajeva mr. Zilka Kujundžić - Vejzagić i mr. Adnan Busuladžić, historijske postavke koja pokriva period od 15. stoljeća do kraja 20. stoljeća Ikbal Cogo, kustos Muzeja grada Zenice, Mirsad Avdić, ekspert Muzeja Sarajeva, i Husein Serdarević, a postavke likovne zbirke Meliha Husedžinović, Maja Abdomerović i Muhamed Bajramović.

Novi direktor Muzeja Adnadin Jašarević izjavio je Agenciji FENA da na eksponatima treba još raditi, ali da ovaj objekt svojim resursima omogućava sjajan naučno-istraživački rad i odličan kontakt s javnošću.

  • Ovo je savremeni muzej otvorenog tipa koji će u svakom trenutku komunicirati s gradom i drugima, kazao je Jašarević.

Ono što je novina u ovom muzeju, istaknuo je on, jeste otvaranje zbirke virtualnog muzeja, u kojoj će se predstaviti sve stalne postavke. Taj virtualni muzej predstavlja odličan način za ostvarivanje "daljinskog kontakta" sa svim zainteresiranim za naučno-istraživački rad.

Direktor Muzeja Sarajeva, jedan od autora izložbe historijske zbirke, Mirsad Avdić kazao je FENI da se ova ustanova veoma rado odazvala pozivu na saradnju.

Iako navodno iskusniji, eksperti Muzeja Sarajeva su imali također priliku nešto naučiti u saradnji s kolegama iz Zenice, kazao je Avdić.

On je naglasio da je ovo samo početak saradnje između dva muzeja, te ukazao na činjenicu da je historijska izložba u zeničkom muzeju vjerovatno prva izložba u BiH koja obuhvata period sve do kraja 20. stoljeća, budući da se muzeološki veoma rijetko obrađivao period Kraljevine Jugoslavije, a pogotovo socijalističke Jugoslavije.