Kultura
0

Svečano otvoren prvi Banjalučki filmski festival

FENA
Prvi Banja Luka Internacionalni Film Festival (BLIFF) otvoren je u petak navečer u Banjoj Luci projekcijom filma Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini".

Svečanom otvaranju u Dječijem pozorištu prisustvovao je veći broj glumaca, te članova žirija koji će tokom narednih sedam dana ocjenjivati najuspješnija ostvarenja prvog filmskog festivala u Banjoj Luci.

U okviru programa ovog festivala bit će prikazana 43 igrana i 22 studentska filma.

Cijeli program podijeljen je u sedam cjelina, a u kategoriji "Festival hit" posjetioci će imati priliku da pogledaju film "12", koji je bio ruski kandidat za "Oskara", zatim film "Požuda, oprez" u režiji Ang Lija, koji je osvojio "Zlatnog lava" na Filskom festivalu u Kanu, dok se iz kategorije "Djelić stvarnosti" može izdvojiti ostvarenje "Selo budala", koje je ove godine na San Francisko festivalu osvojio nagradu za najbolju režiju.

Među gostima, pored glumaca su i režiseri filma "Izrael '75" Šahar Koan i Halil Efrat, a očekuje se i dolazak hrvatskog režisera Branka Ištvanića, čije će se djelo "Duh u močvari" predstaviti u kategoriji "BLIFF junior".

Festivalski žiri čini devet međunarodno priznatih članova iz raznih dijelova filmske industrije, među kojima su Ronald Bergan, filmski istoričar i kritičar koji radi za časopis "Gardijan", profesorica Jasna Žalica, Grit Lemke, predstavnik Lajpcig festivala, direktor FTV Jasmin Duraković, te Rukia Lukaki, predstavnik Balkan fonda namijenjenog za razvoj scenarija filmova iz zemalja Balkana.

Organizatori BLIFF-a su Filmski institut Banja Luka, Edukativni centar Banja Luka i producentska kuća "Taskovski films" iz Londona, a pokrovitelji Vlada RS-a i Grad Banja Luka.

Otvaranju festivala prisustvovali su i najviši predstavnici vlasti RS-a.

Predsjednik Vlade Milorad Dodik je u svom obraćanju rekao je da je ambicija ovog festivala da postane tradicionalan i da podstakne filmske radnike tog bh.entiteta da koristeći svoje kapacitete i sarađujući sa zeljama regiona stvore filmsku produkciju RS-u.

Patron BLIFF-a beogradski glumac Lazar Ristovski ocijenio je da ovo važan festival za Banja Luku, kao i za njene filmske stvaraoce koji će preko festivala biti u prilici da sarađuju sa kolegama iz cijelog svijeta.