Srebrenica
0

Svečano otvoren filmski festival "Srebrena traka"

FENA
Uz prisustvo velikog broja gostiju, istaknutih glumaca i reditelja iz BiH i inostranstva u petak navečer je u Srebrenici svečano otvoren Četvrti internacionalni festival kratkog filma "Srebrena traka".

Trodnevna manifestacija otvorena je filmom "Žena u ljubičastom", autora Igora Drljače. Prije toga, prisutne su zabavljali članovi Jaz band Buzz iz Sarajeva.

Prisutnim su se obratili poznati glumci i reditelji iz Sarajeva, reditelj Robert Golden iz Velike Britanije, Jantin van Bakel iz ambasade Kraljevine Holandije u BiH, te Alan Reed, direktor USAID-a za zapadni Balkan.

Pozdravljajući goste i prisutne, među kojima su bili glumci Milan Pavlović, Muamer Kasumović, Sabina Šerić, reditelji Namik Kabil i Damir Janeček, Ivan Ramadan i drugi, Dragana Jovanović, direktorica Udruženja "Prijetalji Srebrenice" koje je organizator "Srebrene trake" rekla je da ovaj festival prerasta u prepoznatljivi i najznačajniji dio kulturnih sadržaja u Srebrenici.

Na ovoj manifestaciji, koja je takmičarskog karaktera, biće prikazana 23 filma autora iz Velike Britanije, Španije, Njemačke, Hrvatske, Švicarske, Holandije, Austrije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Kanade.

Tokom festivala, za ljubitelje filmske umjetnosti iz Srebrenice i Bratunca, organizovaće se nekoliko radionica na temu režije, glume, svjetlosnih i specijalnih efekata koje će voditi eminentni stručnjaci iz BiH i Velike Britanije.

Festival se zatvara u nedjelju, proglašenjem najboljeg filma ovogodišnje "Srebrene trake".