Filip Andronik
0

"Sve posijano (nacrtano) prošle godine će se žnjeti (čitati) ove"

Piše: Adisa Pobrić
Filip Andronik
Filip Andronik
"Ako je 2009. bila najbolja godina ikada, zato jer sam u njoj izdao svoj strip album 'Amnezija, super junak s problemom sa pamćenjem', onda joj 2010. 'puše za vratom'", iskren je strip majstor Filip Andronik, koji je skoro cijelu proteklu godinu crtao drugi album motivisan kontaktima sa drugim strip entuzijastima.

"Bilo je tu i ugodnih putovanja, radionica sa mladim bh. strip autorima, pokrenut je strip spin-off Amnezije (Amnezija Mali) i, saberemo li sve to, strip u BiH smo pomakli za koji stepenik naprijed", ponosan je Andronik na svoj i rad drugih autora.

"U svom mikrouniverzumu trudio sam se ne pridavati pažnju 'crnjacima' iz naše svakodnevnice. Prije izbora prošla vlast nije se trudila ništa uraditi, a nova vlast se neće uhavizati do sredine mandata. U međuvremenu jurimo u sunovrat - od kriminala, preko ustroja države do papaka koji parkiraju na trotoar, sve ide dovraga. Mislim da bih popunio ne samo prostor cijelog članka, već bih morao pokrenuti cijeli sajt da napišem šta sve je bilo loše u BiH 2010. godine", otvoreno je kazao Filip u izjavi za naš portal, ali i objasnio da ne mari toliko za loše stvari, već ima brojne planove za novu godinu.

"Već na proljeće 2011. pripremam (kroz družbu Stripopeka) izložbu bh. strip autora, iz štampe izlaze strip albumi (drugi album Amnezije, album Amnezije Malog), počinju promocije, strip festivalska sezona... To bi u suštini značilo da ću ponoviti 2009. godinu i nimalo se ne bunim. Naprotiv! Sve posijano (nacrtano) 2010. godine će se žnjeti (čitati) 2011!", poručio je strip crtač koji je, kao i prethodne godine, odlučio da ne pridaje previše pažnje organizovanim proslavama Nove godine.

Čitaocima našeg portala poželio je da im 2011. bude "najmanje duplo bolja od prethodne".