Kultura
81

Sve je spremno za spektakl: Bečka filharmonija održala generalnu probu u Vijećnici

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice Bečka filharmonija održat će sutra koncert u gradskoj Vijećnici povodom obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Večeras su održali generalnu snimajuću probu kako bi sutra ovaj spektakularni događaj protekao bez problema.

Bečki filharmonisti nastupaju sa horom opere Narodnog pozorišta, a izvodit će djela slavnih austrijskih, njemačkih i francuskih kompozitora pod dirigentskom palicom maestra Franza Welsera-Mösta. Na koncertu u glavnom gradu BiH najpoznatiji filharmonijski orkestar svijeta izvest će i Himnu Evrope - muziku iz posljednjeg stava 9. simfonije Ludwiga van Beethovena (obrada Herbert von Karajan) te "Palme mira" - valcer Josepha Straussa.

"Program koncerta Bečke filharmonije pažljivo je odabran i predstavlja put kroz historiju i ljudsku dušu, ali ujedno ima i snažnu političku poruku. Želimo ostvariti vezu prijateljstva, ljubavi i zajedničkog jezika - muzike. Želimo dati i neku viziju zajedničke budućnosti i mira", kazao je predsjednik Bečke filharmonije Clemens Hellsberg.

Ova jedinstveni događaj pratit će više miliona gledaoca iz Evrope jer će biti emitiran direktan prijenos putem javnih emitera Njemačke, Francuske, BiH i Evropske unije javnih emitera.

"Program završavamo ervopskom himnom kako bi podsjetili da u Evropi nije bitna samo ekonomija, već da je ona posebno nakon Prvog svjetskog rata ideja zajedništva. Želimo poručiti da se rat nikada više ne smije ponoviti na evropskom tlu, da rat nikada nije opcija te da u ljudskom životu postoji nešto ljepše", rekao je maestro Welser-Möst.

Svi koji se sutra zateknu u Sarajevu, moći će koncert pratiti i u parku preko puta Vijećnice gdje će biti postavljeni veliki ekrani.

Posjetioci festivala "Donauinselfest“ na Dunavskom otoku u Beču imat će priliku također uživo pratiti dijelove koncerta, a po riječima direktora Bečke filharmonije, velika želja im je da svojom muzikom svijetu prenesu poruku mira.

Na probi je večeras nastupilo 105 članova Bečke filharmonije koji su izvodili djela Josepha Haydna, Franza Schuberta, Albana Berga, Johannesa Brahmsa i Maurica Ravela.