Kultura
0

Sutrašnja projekcija "Grbavice" među najvećim filmskim premijerama u Evropi

FENA
Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva sutra će u Olimpijskoj dvorani Zetra biti upriličena svečana premijera filma "Grbavica" Jasmile Žbanić, koji je na ovogodišnjem Berlinalu osvojio "Zlatnog medvjeda" kao najbolji film u takmičarskom programu. Film "Grbavica" dobitnik je i nagrade za mir i nagrade za ekumenizam.

Organizatori sutrašnje projekcije danas su novinare upoznali o osnovim informacijama i protokolom vezanim za ovaj događaj.

Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Miro Purivatra rekao je da je veliki izazov u ovoj dvorani napraviti svečanu projekciju.Po njegovim riječima sutrašnja projekcija će biti jedna od najvećih i najljepših u Evropi.

Dvorana Zetra ispunjava sve tehničke i logističke uvjete. A na samoj pripremi angažovano je 150 ljudi i kompanije iz Hrvatske i Slovenije.

Kako se predviđa u prostor Zetre ovom prilikom moći će da stane oko 4.000 do 4.500 gledalaca. Svi ulazi će biti otvoreni u 19.00 sati, a pubilka na svojim mjestima treba biti do 19.40.

Osim u Sarajevu još u četiri bh. grada sutra će biti održana projekcija filma "Grbavica" a od 2. marta film kreće u redovnu distribuciju. U Sarajevu će se prikazivati u Bosanskom kulturnom centru i dvorani Općine Novi Grad.

Prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za podršku kampanje "Za dostojanstvo preživjelih", a oni koji dobiju besplatnu kartu imat će priliku pomoći ovoj kampanji tako što će u za to određene kutije ubaciti svoje priloge.

Većim dijelom karte za svečanu projekciju su rasprodate, a danas će u prodaju biti pušten određeni broj karata.