Kultura
0

Sutra svečano otvaranje 7. Evropskih književnih susreta

FENA
U okviru Evropskih književnih susreta 18. maja bit će održano predavanje o temi "Selestina i grad Aline Schulman", u povodu objavljivanja njenog prijevoda Selestine Fernanda de Rojasa na Filozofskom fakultetu – Odsjek romanistika, nakon toga, bit će nastavljena radionica za književno prevođenje koju će voditi Aline Schulman i Bernard Hoepffner.

Oskarovac, Michael Cimino održat će sat filma na Akademiji scenskih umjetnosti. Ovaj susret je organizovan u saradnji s filmskim časopisom Cahiers du Cinema.

Kao i svake godine, mnogi književnici koji učestvuju na Evropskim književnim susretima, susrest će se sa sarajevskim srednjoškolcima. Jedan takav susret bit će organiziran s talijanskim književnikom Giorgijom Pressburgerom u Prvoj gimnaziji.

Svečano otvaranje Sedmih evropskih književnih susreta u Sarajevu bit će upriličeno 18. maja u 18.00 sati u Vijećnici.

Uvodnu riječ održat će Jean-Marie Laclavetine, francuski književnik i predsjednik Susreta. Pozdravne govore uputit će gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i Henry Zipper de Fabiani, ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Nakon pozdravnih govora, nastupit će hor Lindingo Motet iz Štokholma, dok će poeziju recitirati francuski pjesnik Andre Velter, uz muzičku pratnju Tria Damira Imamovića. Publici će se obratiti Fanny Ardant, André Brink, Patrick Deville, Ferida Duraković, Gert Heidenreich, Robert McLiam Wilson i Giorgio Pressburger.

Izložba fotografija Willya Ronisa, pod nazivom Pariz, Amsterdam, jug Francuske, bit će otvorena istog dana u Vijećnici.

Susreti se nastavljaju u Domu policije u 20.30, gdje će biti otvorena izložba akvarela i crteža italijanskog slikara Paolo Cervija Kervischera. Izložbu, pod nazivom Putne bilježnice, portreti pjesnika je potpomoglo Udruženje Dante Alighieri u Sarajevu.

Paolo Cervi Kervischer je studirao s Ninom Perizijem u Muzeju Revoltella u Trstu. Diplomirao je na odsjeku slikarstva 1981. na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Karijeru započinje na području centralne Evrope (Italija, Slovenija, Hrvatska, Austrija i Mađarska) s individualnim izložbama, instalacijama, performansima i učešćem u brojnim radionicama i kolektivnim izložbama po pozivu.

Godine 1992. stvara Toonge, prvu šoljicu iz Illy collection, a 1996. kolekciju od šest šoljica Basket Playground. Od 1998. do 2004. susreće i portretira savremene pjesnike stvarajući brze akvarele u njihovom prisustvu. Iz ovih susreta nastaje knjiga u izdanju Ramo d'oro "Blok notes za putovanje", koji sadrži portrete, kratke dnevnike o susretima i pjesme autora.