Sarajevo
0

Sutra se otvara nova sezona u Galeriji "Roman Petrović"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Otvaranjem izložbe slika akademskog slikara Muhameda Ćeifa, u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Galerija "Roman Petrović" će u ponedeljak početi novu umjetničku sezonu 2011./2012.

Riječ je o samostalnoj izložbi ovog umjetnika kojom će ovdašnjoj publici predstaviti sažetak deset godina njegovog rada nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti.

Ćeif je istaknuo za Fenu da se, s obzirom na manji izložbeni prostor Galerije "Roman Petrović", odlučio za selektivnu izložbu za koju je izabrao trideset radova iz svake godine njegova rada, i različitih stvaralačkih etapa od 2000. do 2011. godine.

"Iz svake godine rada pretežno će biti zastupljena po dva do tri rada iz različitih ciklusa. Moja preokupacija i rukopis tokom deset godina isključivo je tehnika ulje na platnu, a motivi radova su iz života, s nazivima ciklusa - "Riba", "Impresija", "Motivi" i "Figuracija". Zastupio sam sva razmišljanja koja se me okupljala tokom godina", kazao je on.

Ćeif navodi da su neke slike rađene i tehnikom ulja na kartonu ili dasci, s obzirom na njegovu želju da eksperimentira s materijalima. Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi pretežno su srednjeg formata.

Izložbu će otvoriti istaknuti likovni kritičar Sulejman Bosto.

On je u pratećem katalogu zapisao da je riječ o slikarstvu koje se potpuno predaje ili ostaje potpuno vjerno praelementu slikarstva - boji, odosno iskustvu boje u njenom čistom, izvornom obliku i potencijalu.

"Muhamed Ćeif svoje slikarsko iskustvo razvija u pravcu apstrahiranja od figuralnosti, a u korist traganja za iskustvom čistog supstrata boje, njezinih mogućnosti, njezinih odnosa i njezinog ekspresivnog potencijala. U tom smislu boja ne fungira kao ''omot'' ili ''ljuštura'' fenomena nego kao sam, čisti fenomen za sebe", naveo je Bosto.