Kultura
0

Sutra proglašenje najboljih filmova na festivalu "Pravo ljudski"

FENA
Nakon proglašenja najboljeg "Pravo ljudski" filma i najboljeg filma za mlade, sutra će u sarajevskom kinu Meeting Point, projekcijom filma "Neprijatelji naroda", reditelja Roba Lemkina i Theta Sambatha, biti zatvoren jubilarni peti filmski festival o ljudskim pravima "Pravo ljudski".

Potresna priča o jednom od najbrutalnijih režima dvadesetog stoljeća, ispričana riječima zločinaca, do sada je u svijetu osvojila 13 glavnih nagrada na svjetskim festivalima, od kojih četiri za najbolji dokumentarni film.

U filmu "Neprijatelji naroda", muškarci i žene koji su počinili masakre prekidaju tridesetogodišnju šutnju kako bi dali dosad neviđena i nečuvena svjedočanstva.

Ovaj jedinstveni pristup Crvenim kmerima, od najnižeg do najvišeg nivoa, rezultat je deset godina rada jednog od najboljih kambodžanskih novinara-istraživača, Theta Sambatha.

Sambath ima lične motive - u poljima smrti izgubio je vlastitu porodicu. Ovaj film predstavlja njegovu potragu koja ima za cilj otkriti zbog čega je njegova porodica platila životom.

U sklopu te potrage, on prvi put čuje i shvata istinitu priču o tragediji svoje zemlje.

  • Neki će možda reći da se ništa dobro ne može izroditi iz razgovora sa ubicama i kopanja po užasima iz prošlosti, ali ja kažem da su ovi ljudi puno žrtvovali kako bi rekli istinu. Usudivši se priznati, učinili su dobro djelo, možda jedino dobro djelo koje su uopće mogli učiniti. Oni, i sve druge ubice poput njih, moraju se priključiti procesu pomirenja, ako ova zemlja misli krenuti naprijed, kaže Thet Sambath u svojoj izjavi o filmu.

Također, isti dan bit će prikazani filmovi iz programa re:versus: "Ruševine" Manuela Mozosa o mjestima koja više nemaju smisla, koja više nisu potrebna, koja više nisu u modi i "Brisanje Davida", Davida Bonda, koji postavlja pitanje da li je još uvijek moguće živjeti anonimno u Ujedinjenom Kraljevstvu ako se zna da je Velika Britanija jedno od najnadziranijih društava na svijetu.

Na kraju programa Kratki Kung fu, publika će posljednjeg dana imati priliku pogledati višestruko nagrađivane kratke filmove "Eksperiment Marina" o pravu da nas ne vide, te "Duhan djevojka", o 14-godišnjoj djevojci sa juga Makedonije koja se želi suprotstaviti lokalnim običajima i naći vlastito mjesto u životu između tradicije i moderniteta.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.