Kultura
0

Sutra premijera predstave "Aristotel u Bagdadu"

FENA
Na sceni Kamernog teatra 55 sutra će premijerno biti izvedena predstava "Aristotel u Bagdadu" po tekstu Amira Bukvića i u režiji Aide Bukvić.

Predstava je rađena u koprodukciji s Festivalom "Sarajevska zima".

Direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić istakao je da je ova predstava, iako u njoj glumi 13 glumaca, sačuvala sve vrline kamerne predstave.

"Aristotel u Bagdadu" je, u svakom smislu, izuzetno zahtjevna ansambl predstava, kojoj je predložak tekst jednog domaćeg autora. Amir Bukvić je za ovu dramu dobio u Hrvatskoj prestižnu nagradu „Marin Držić", 2003. godine.

Tematski, ova priča korespondira s našom stvarnošću, to je jedan lirski pogled na fenomen „ketmana" u multikonfesionalnim sredinama... Na pitanje - Šta je to ketman?, Said (Aljban Ukaj) odgovara savršeno precizno i jasno - Prilagoditi se zlu vremenu. To mi se čini jednom od ključnih replika ove drame. Pisana u maniru magičnog realizma, u preplitanju sna i jave, Ovog i Onog svijeta, gdje je teško razlučiti granice između njih," Aristotel u Bagdadu" je filozofski tekst, fantazmagorija koji na umjetnički visokorelevantan način „zagovara" međukonfesionalnu toleranciju. Ovo je višeslojan dramski tekst koji, barem intencionalno, ima srodnike u književnim pismima, recimo, latinoamerčkih pisaca, ali i u književnom pismu jednog Umberta Eka, te u sufijskoj poeziji, filozofiji i tradiciji" rekao je Topčić danas na pres-konferenciji.

Autor teksta Amir Bukvić istakao je da je ova drama nastajala tri godine. On je također izrazio zahvalnost što je, kada je riječ o predstavi, priča u prvom planu i to prije svega zahvajuljući glumcima i tehnici.

Režiserka Aida Bukvić istakla je slojevitost teksta, ali i same predstave. Po njenim riječima ova predstava se može gledati kao jedna od priča iz 1.001 noći.

To je priča o caru kojeg ne privlače ratovi, vlast, nego sve ulaže u znanje, istraživanje. U ovoj predstavai ne postoji vrijeme, postoje različiti svjetovi, višeslojno preplitanje prošlosti i budućnosti.

U predstavi glume: Senad Alihodžić, Aljban Ukaj, Miodrag Trifunov, Vlado Jokanović, Arta Dobroshi, Semir Krivić, Sadžida Šetić, Žan Marolt, Alija Aljović, Dragan Marinković, Mirsad Tuka i Bojan Trišić.