Kultura
0

Sutra počinju VI. međunarodni poetski susreti

FENA
Predstavljanjem knjige "Epigrammi romani" autora Sinana Gudževića sutra će zvanično početi VI. međunarodni poetski susreti posvećeni pjesniku Izetu Kiki Sarajliću.

Tim povodom danas je u Ambasadi Italije održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program te učesnici trodnevnog susreta pjesnika.

"Ovi poetski susreti postali su tradicionalni i svojim kvalitetom spadaju u najznačajnije kulturne manifestacije u Sarajevu. Izuzetno nam je zadovoljstvo što imamo priliku odati počast voljenom Kiki Sarajliću, pjesniku kojeg su Sarajevo i BiH iskreno cijeniIi i poštovali", kazao je novinarima ambasador Republike Italije u BiH Alessandro Fallavollita.

U trodnevnom susretu poeta učestvovat će: Bjanka Alajbegović, Abdulah Sidran i Nenad Veličković (BiH), Roberto Mussapi, Gianluca Paciucci (Italija), Jordi Doce, Manuelo Rico (Španija), Tahar Bekri (Tunis/Francuska), Beat Brechbul (Švicarska), Martin Cengiz (Turska), Adel Karasholi (Njemačka/Sirija), Genny Lim (SAD), Hassan Teleb (Egipat), Ruben Van Gogh (Holandija) te Maja Vidmar (Slovenija).

"Stihovi se raduju kad se ljudi sastaju i to je filozofija i motivacija za organiziranje ovakvih susreta", kazao je direktor Casa della poesia Sergio Iagulli.

Organizator susreta je Casa della poesia iz Salerna Italija a pokrovitelj Ambasada Italije. Suorganizatori su P.E.N., Udruženje bh.-italijanskog prijateljstva "Dante Alighieri" te mnogobrojne institucije i centri za kulturu koji djeluju u Sarajevu.

Svi programi susreta pjesnika bit će održani u prostorijama kina "Bosna" u 15.30 i 20.00 sati.