Kultura
0

Sutra otvaranje XXIII festivala "Sarajevska zima"

FENA
Performansom na ulicama Sarajeva koji će upriličiti umjetnici iz nekoliko zemalja Evrope i BiH sutra u 15.00 sati počet će veliko otvaranje XXIII festivala "Sarajevska zima" - "Neki drugi grad".

Umjetnici će tako prodefilirati ulicama Sarajeva, od Grasa, preko Novog Sarajeva, Skenderije, Vijećnice i Katedrale gdje će im dobrodošlicu poželjeti predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović te gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Prema riječima direktora Festivala Ibrahima Spahića, "brod" s umjetnicima će zatim doći do Kulturno-sportskog centra Skenderija, odnosno, dvorane "Mirza Delibašić" koja je, u svrhu otvaranja Festivala, pretvorena u - "Neki drugi grad".

"Centralna svečanost održat će se na Skenderiji pod rediteljskom palicom Nedžada Begovića a sve će kulminirati velikim, umjetničkim vatrometom", kazao je Spahić.

Na početku otvaranja bit će izvedena i himna "Sarajevske zime" autora Besima Spahića u izvedbi mlade Emine Imamović a kompletan Festival će svojim karikaturama pratiti karikaturista Đoko Ninković.