Kultura
0

Sutra na MESS-u teatar iz Italije

FENA
Na programu 46. Internacionalnog teatarskog festivala MESS sutra je predstava "U Palermu-mPalermu" u režiji Emme Dante i izvedbi ansambla Grupa Sud Costa Occidentale iz Palerma.

Uloge tumače: Gaetano Bruno,Sabino Civilleri,Tania Garribba, Manuela Lo Sicco, Ersilia Lombardo.

O predstavi je zapisano: mPalermu na sicilijanskom dijalektu znači u Palermu, u smislu - u srcu grada. Pet članova porodice priprema se za izlazak. Pripremaju se, uređuju, svaki se kiti najdragocjenijim što ima prije no što će se izložiti pogledu susjeda i sugrađana, njihovim šaputanjima i ogovaranjima. Na kućnom pragu Mimmo, glava porodice, zapaža da Rosalie ima nedolične cipele. Mimmo pobjesni, ne dopušta takvu nemarnost: šta će reći ljudi! Pomislit će kako nema novca da joj kupi pristojne cipele. Radije će otkazati dugo iščekivan izlazak nego da krene ususret tolikom poniženju. Ta se shema ponavlja: svaki put kada pokušaju izaći, incident, komplikacija ili nesporazum odgodit će susret s vanjskim svijetom. Svako lice obraća se publici, pitajući je zašto ga gledaju i sude. Upravo taj pogled iz mraka najviše inhibira. Kada napokon ništa više ne priječi porodični izlazak, neumoljiva Sudbina će umiješati prste i izručiti ih čvrstom zagrljaju kućnog ognjišta. Glumci ne uspostavljaju vertikalni hijerarhijski odnos: djed - otac - dijete, nego nastaje gužva, netrpeljivost u horizontalnoj liniji, tipična za raspad, krizu rustikalnoga mentaliteta. Slika je to zastarjela društva koje se brani licemjernim strategijama u kojima dominira ritualna zavjera šutnje – "omerta". Svojom predstavom govore o toj šutnji i potmuloj društvenoj šizofreniji.

Rediteljica Emma Dante predstavom se vinula do uvjerljivih, autohtonih kazališnih ponuda. Široka je publika obožava, kritika govori o autentičnosti koncepta koji odbacuje svaku površnu identifikaciju.

Grupa Sud Costa Occidentale, koja je nastala u Palermu 1999. godine, djeluje pod vodstvom glumice i redateljice Emme Dante, i čine je glumci različitih umjetničkih i životnih iskustava. Emma Dante nakon školovanja i rada u Rimu, odlučila je vratiti se u Palermo i u toj zatvorenoj sredini kazalištem kritički progovoriti o problematici društva koje je zaustavljeno u vremenu.

Grupa pokušava svojim radom suziti, osloboditi se terora kućnog, obiteljskog okruženja, pronaći smisao intelektualne slobode u društvu suprotstavljena mišljenja, tanku liniju razgraničenja vanjskog i unutarnjeg svijeta. Do sada su postavili dvije predstave, mPalermu i Carnezzeria s kojima su osvojili nagradu "UBU" (nagrada talijanske kritike) za 2002. i 2003. godinu pa je Emma Dante danas zasigurno nacjenjenija talijanska rediteljica.

Emma Dante je rođena 1967. godine. Diplomirala je 1991. godine u Rimu na Akademiji dramskih umjetnosti Silvio d'Amico.