Kultura
0

Sutra književna večer u rezidenciji austrijskog ambasadora

FENA
U rezidenciji austrijskog ambasadora u Sarajevu sutra će biti organizirana književna večer s austrijskim piscem i prevoditeljem odraslim u SAD-u Herbertom Kuhnerom te članom Udruženja pisaca BiH Admiralom Mahićem.

Herbert Kuhner će tom prigodom publici na engleskom jeziku čitati odlomke iz svoga djela "Swing Men and Women", dok će Admiral Mahić odlomke odabrati iz nedavno objavljene zbirke pjesama "Pjesme na granici". Oba djela prevedena su na njemački jezik, najavljeno je iz austrijske ambasade u Sarajevu.

Sličan književni događaj održan je u proljeće u Beču u Umjetničkoj udruzi "Stara kovačnica" koja je suorganizator ove književne večeri i čiji će direktor Walter Famler sutrašnji skup moderirati i čitati prevode na njemački jezik.

Austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer rekao je ovim povodom kako je "Stara kovačnica" u Beču sinonim za jednog od najrenomiranijih organizatora književnih događaja na cijelom njemačkom govornom području, izrazivši zadovoljstvo organiziranjem književne večeri u okviru manifestacije "Dani Beča u Sarajevu".

U književnom kvartiru "Stare kovačnice" godišnje se održi više od 200 književnih večeri, diskusija i autorskih projekata u kojima učestvuju književnici, književni kritičari i izdavači. Redovni gosti su autori iz cijelog svijeta.

"Stara kovačnica" također je i organizator četverodnevnih tematskih književnih festivala "Književnost u martu" i "Književnost u jesen", koji će u novembru biti posvećeni suvremenoj turskoj književnosti.

U okviru "Dana Beča u Sarajevu" bit će organiziran još jedan književni događaj 8. juna u Collegium artisticumu, kada će austrijski književnici Bettina Balàka, Sabine Gruber, Ferdinand Schmatz i Thomas Stangl čitati odlomke iz svojih djela.