Kultura
0

Sutra bh premijera filma "Rezolucija 819"

FENA
Povodom sutrašnje bh. premijere filma "Rezolucije 819" u Kamernom teatru 55 je održana konferencija za novinare kojoj su prisustvovali redatelj filma Giacomo Battiato, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović, Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe, načelnik Općine Srebrenica Osman Suljić, dr. Branka Prpa iz Istorijskog arhiva Beograda, antropologinja dr. Ewa Klonowski, glumica Emina Muftić, te Munira Subašić i Kada Hotić uime Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Battiato je ovom prilikom rekao da je iz dva razloga odlučio snimiti film o Srebrenici: jer on govori o snažnoj patnji Bosanaca i Hercegovaca za vrijeme rata i zato što podsjeća na činjenicu da je međunarodna zajednica bila vrlo pasivna, a ostala i danas.

„Htio sam potaknuti osjećaj krivnje“, izjavio je italijanski redatelj, dodavši da je slabost filma ta što je morao pojednostavljivati mnoge stvari, jer potrebno je tri i pol godine staviti u dva sata, ali takođe i da „Rezolucija 819“ ima i svoju snažnu stranu, a to je emotivni učinak na gledatelje.

Ewa Klonowski je rekla da su joj se, nakon što je pogledala film, ruke tresle, iako je posljednjih 12 godina svakodnevno u blizini mrtvih ljudi.

„'Rezolucija 819' je film o dželatu i njegovoj žrtvi, o mržnji i patnji, ali i o maloj ljudskoj duši inficiranoj zločinom“, rekao je Mašović.

Debata "Nikad više Srebrenica" u kojoj će učestvovati i Florence Hartmann, je zakazana za četvrtak u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru.