Kultura
3

Susreti Banjalučana "Vezeni most" od 13. do 17. jula

FENA
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dvanaesti susreti Banjalučana "Vezeni most 2015“ bit će održani od 13. do 17. jula, najavljeno je iz Zajednice udruženja građana Banje Luke.

Prvog dana manifestacije, između ostalog, u znak sjećanja na civilne žrtve rata predviđeno je i puštanje cvijeća niz Vrbas s "Visećeg mosta", uz prigodan program, s porukom "Ne ponovilo se“.

Bit će položeno i cvijeća na Spomen-ploču banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, a u programu koji će uslijediti najavljeni su dobitnici književne nagrade "Nasiha Kapidžić Hadžić-Vezeni most".

Svečani koncert uz otvaranje 12. susreta Banjalučana počet će "Odom radosti", uz obraćanje predsjednika Organizacionog odbora Susreta Banjalučana Mesuda Mulaomerovića, gradonačelnika Grada Banje Luke Slobodana Gavranovića, te generalnog predstavnika Saveza Banjalučana u Švedskoj Mirsada Filipovića.

Dan kasnije, 14. jula, također u Banskom dvoru, na programu je muzičko-poetsko veče "Slike, note, stih“.

Za 16.juli je planirana i tradicionalna tribina dijaspore o temi “Dijalog za budućnost“, uz razgovore predstavnika banjalučke dijaspore i povratnika sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Grada Banja Luka.

Bit će riječi o aktuelnim događajima u Gradu Banjoj Luci, RS i BiH i ulozi sugrađana iz dijaspore u razvojnom procesu Grada.

U okviru programa ovogodišnjeg "Vezenog mosta“ planirana su i sportska takmičenja u malom fudbalu, šahu i basketu.

Organizator "Vezenog mosta“ je Zajednica udruženja građana Banje Luke, a generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Banja Luka.