Kultura
0

"Susreti" Aide Abadžić-Hodžić u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

FENA
Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu ugostila je izložbu radova profesora Akademije likovnih umjetnosti (ALU) pod nazivom "Susreti", koja je otvorena večeras u prisustvu velikog broja zvanica i gostiju.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Iako još nije zvanično otvorena za javnost, Biblioteka je u prostoru od prizemlja do drugog sprata ugostila oko 80 radova deset profesora ALU, koji su predstavili raznolike stvaralačke tehnike - ulje na platnu, grafike, crteže kombiniranih tehnika, digitalni print, ponjave te video radove.

Autorica postavke Aida Abadžić-Hodžić istaknula je da su radovi ukorijenjeni u tradiciji i kulturnoj baštini BiH po motivima, temama, sadržaju radova, ali i likovnim formama.

Mustafa Jahić (Foto: Anadolija)
Mustafa Jahić (Foto: Anadolija)

"Susret je na ovoj izložbi uspostavljen i između tradicije osmanske kulture, koja se ogleda u zgradi Biblioteke, te svijeta savremene likovne umjetnosti - kazala je ona.

Izložbu je otvorio ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić, naglasivši da ova raskošna izložba potvrđuje da je Biblioteka otvorena za kulturne susrete i sažimanja kroz najbolje sadržaje bh. duhovnog života.

Aida Abadžić-Hodžić (Foto: Anadolija)
Aida Abadžić-Hodžić (Foto: Anadolija)

"Ovim se radovima stvara most susreta između visoke kulture slike i pisma. Oni potvrđuju utjecaj pisma, pisane riječi i kulturne baštine BiH na svijet savremene umjetnosti", kazao je on.

Šarić je ujedno akcentirao značaj Gazi Husrev-begove biblioteke koja je stoljećima imala značajnu ulogu u obrazovanju i kulturi grada i BiH, te ocijenio da će ta njena uloga u novoj zgradi još više biti intenzivirana.

Rektor Univerziteta Sarajevo Muharem Avdispahić, čija je pridružena članica nedavno postala ova Biblioteka, naglasio je da na ovoj izložbi svjedočimo susretu likovnosti i pisma, ali i intenziviranju susreta s vlastitom duhovnom tradicijom. Ona ujedno, kazao je, predstavlja i unutaruniverzitetski susret.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Goste je pozdravio i direktor Biblioteke Mustafa Jahić, podcrtavši nemjerljiv značaj kulturno-historijske baštine koju čuva ova institucija. Posebno je izdvojio oko 1.000 vrijednih rukopisa na orijentalnim jezicima, ali i druge zbirke od posebnog značaja za naslijeđe BiH.

On očekuje da će Biblioteka biti još plodotvornija u svom radu nakon prelaska u novu modernu zgradu, koja će joj omogućiti intenzivniji rad u polju nauke i kulture.

Izložba će biti otvorena do marta iduće godine.