Kultura
27

Susret s Karahasanom povodom priznanja Goethe Instituta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Goethe Institutu u Sarajevu, večeras je upriličena svečanost dobitniku "Goethe-medalje" u Weimeru, bh. piscu Dževadu Karahasanu.

Karahasan je rekao kako Goethe medalja svakom civiliziranom čovjeku jako mnogo znači zbog niza razloga, jer "imate službeno odlikovanje jedne od najvećih kultura na svijetu, osjećate se važnim, a drugo je, kada tvoje kolege, prijatelji kažu 'ja te vidim, čitam ono što pišeš' drago mi je".

"Pišem u nadi da ću naći sagovornike, da će mi se neko odazvati. Ne pišem da pridobijem sljedbenike, jer šta bih ja sa sljedbenicima. Ja živim, pišem da nađem sagovornike“, rekao je Karahasan.

Dodao je kako njemu lično ova nagrada znači puno, jer, od malih nogu Goethea opsesionirano uvijek iznova čita.

Direktorica Goethe instituta u Sarajevo dr. Christinne Gonther je rekla kako ovom medaljom Goethe-institut i Savezna Republika Njemačka odlikuje osobe, koje su na izvanredan način zaslužne za promoviranje njemačkog jezika i međunarodne kulturne razmjene "a Karahasan je doprinio kulturnoj saradnji BiH i i zemalja bivše Jugoslavije".

"Goethe-medalja" je 1954. godine osnovana od uprave Goethe-instituta, a 1975.priznata kao službeni orden Savezne Republike Njemačke. Od prve dodjele 1955. ukupno je počastvovano 326 osoba iz 58 zemalja.

Među dobitnicima ove nagrade bili su dirigent Daniel Barenboim, germanist i prevodilac Gholam Dastgir Behbud, sociolog kulture Pierre Bourdieu, komponist Pierre Boulez, naučnik za umjetnost sir Ernest Gombrich, izvođač izložbi Jan Hoet, filozof sir Karl Raimund Popper, kao i režiser Billy Wilder.

Dževad Karahasan je najznačajniji bosanski pisac sadašnjice, a njegova veza s njemačkim jezikom, na kojem on danas piše, počela je 1993. kada je napustio ratno Sarajevo i počeo da radi kao gost - docent na Univerzitetu u Salzburgu, a kasnije kao lektor u Goettingenu.

Sa stipendijom od DAAD-a, Karahasan je otišao u Berlin, a kasnije je postao gradski dopisnik iz Graza, koji je pored Sarajeva postao njegova druga domovina.

Kroz svoj književni glas, koji je usmjeren na dijalog, posredovanje i rješavanje konflikta, Karahasan uspijeva doprijeti i do čitalaca izvan granice Bosne i Hercegovine, zemlje koja se nakon raspada Jugoslavije još bori za svoj unutrašnji sklad i put prema Evropskoj zajednici.

Njegovi romani "Istočni divan", "Dnevnik iseljenja" kao i pozorišne i radiodrame, zagovaraju toleranciju, spajaju tradiciju u savremenost, Istok i Zapad.

Dževad Karahasan, odlikovan je "Goethe-medaljom" kao graditelj mostova između njemačkog govornog područja i Bosne i Hercegovine te za njegov angažman za evropsko sporazumijevanje.