Kultura
49

Susret čelnih ličnosti Grada Sarajeva u Ars Aeviju povodom kandidature za Nobela

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je u prostoru galerije Ars Aevi održan svečani susret čelnih ličnosti Gradske uprave i Gradskog vijeća Grada Sarajeva iz perioda 1992. - 2015, potpisnika Deklaracije kandidature Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir.

Projekt Ars Aevi, čija je generalna razvojna strategija formulirana u toku prve godine opsade Sarajeva, uzdiže se iznad svih rasnih, religijskih i nacionalnih razlika, u dvodecenijskom zagrljaju pozitivnih energija najpoznatijih umjetnika planete zemlje i muzeja-centara-fondacija savremene svjetske umjetnosti zemalja širokog regiona Mediterana i južne Evrope, osnivača kolekcije Muzeja Ars Aevi, simbola nove Evrope u Sarajevu.

Vizije trijenalnog razvojnog plana Projekta Ars Aevi "Umjetnost epohe" predviđaju spektakularan susret dva događaja najvećeg internacionalnog značaja u Sarajevu, u 2018. godini, koja obilježava stoljeće od mira nakon Prvog svjetskog rata - inauguracija Muzeja Ars Aevi izgrađenog prema projektima koje je Sarajevu darovao slavni arhitekta Renzo Piano i dodjela Nobelove nagrade za mir Projektu Ars Aevi, u Sarajevu, gradu susreta svjetova.

Potvrđujući uvjerenje da Projekt Ars Aevi, jedinstveni izraz internacionalne kolektivne volje, posjeduje sve komponente za dostojanstvenu i ponosnu kandidaturu za Nobelovu nagradu za mir, i potvrđujući kontinuitet javnog priznanja i jasne podrške ostvarenim vrijednostima i vizionarskim razvojnim ciljevima Projekta Ars Aevi, odluku o pokroviteljstvu i potpisivanju Deklaracije kandidature Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir donijele su uvažene i poštovane ličnosti koje su, u periodu od 1992. do 2015. imale odgovorne uloge gradonačelnika i dogradonačelnika Sarajeva, predsjedavajućih i dopredsjedavajućih Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Više o kandidaturi projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir čitajte ovdje.