Kultura
2

Suočavanje s prošlošću: Tri filma na SFF-u posvećena ratnim zvjerstvima

Klix.ba
Imajući u vidu obilježavanje 20. godišnjice od masakra u Srebrenici, 20 godina od operacije "Oluja" i Dejtonskog sporazuma, Sarajevo Film Festival priprema poseban program za ovu godinu sa kojim se osvrće na zvjerstva počinjena tokom balkanskih ratova 1990-ih godina i odaju počast žrtvama.

Program će se održati 16. augusta, a bit će prikazana tri filma koja se bave regijom bivše Jugoslavije.

15 minuta - masakr u Dvoru režija Georg Larsen i Kasper Vedsmand

Nekoliko minuta prije nego što je devet osoba s invaliditetom ubijeno u napuštenoj školi 8. avgusta 1995. godine, danski oficir je trebao donijeti presudnu odluku: da izda naredbu da se interveniše ili ne. Komandir Jørgen Kold odlučio je da ne izda naredbu za stupanje u akciju protiv neidentifikovanog muškarca koji je ušao u školu u blizini danskog vojnog kampa. Devet osoba s invaliditetom, Srba i Hrvata, ubijeni su jedno po jedno dok je 200 danskih vojnika ostalo nepomično u svom kampu. Ujedinjene nacije su rasporedile danske vojnike u kamp Dannevirke da prate primirje između Srba i Hrvata. U ljeto 1995. godine Hrvatska vojska je prekršila primirje i oko 250.000 Srba je bilo primorano da bježi tokom Operacije Oluja. Kad više nije bilo primirja za praćenje, mirovne trupe UN-a su upozorile danske vojnike da se ne miješaju u sukob. Odluka je to koja je u potpunosti bila u okviru mandata koji je dobio od Ujedinjenih nacija, ali odluka s kojom je Kold kasnije živio 20 godina. MASAKR U DVORU prati bivšeg komandira i njegov povratak na Balkan gdje se suočava sa onima koji su učestvovali, sa ožalošćenima i sa svojom fatalnom odlukom koja muči njegovu savjest posljednjih dvadeset godina.

Glasovi Srebrenice režija Nedim Lončarević

Intimna i dirljiva priča o preživjelima iz Srebrenice, problematizira razloge očiglednog ignoriranja međunarodne zajednice koje je na kraju dovelo do onoga što je danas priznato kao čin genocida.

Diplomata režija David Holbrooke

Sa svojim dobro potkovanim i prosvjetljujućim dokumentarcem DIPLOMATA, David Holbrook pokušava ispuniti naizgled nemoguć zadatak: oslikati zaostavštinu svoga impozantnog oca, ambasadora Richarda Holbrooka, putujući širom planete u nastojanju da pruži pogled iznutra na američku spoljnu politiku. Holbrookova karijera je obuhvatila pedeset godina američke spoljne politike. Dokumentarac nas vodi iza scene u svijet visoke diplomatije u kojem se u brojnim zemljama, uključujući VIjetnam, BiH, Afganistan i Kosovo, pokreće mir i završavaju ratovi. Kroz intervjue sa impresivnim brojem svjetskih lidera, David pokušava da pomiri Holbrookov privatni i profesionalni imidž, kreirajući nježan portret očinstva, ambicije i moći potrebne da se promijeni tok stvari u raznim krajevima svijeta. Film DIPLOMATA uključuje intervjue sa bivšom američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton, američkim državnim sekretarom Johnom Kerryijem, bivšim američkim državnim sekretarima Madeleine Albright i Henryijem Kissingerom, predsjednikom Billom Clintonom, potpredsjednikom Alom Gorom, američkom ambasadoricom pri UN-u Samanthom Power i mnogim drugima.

SFF