Film Sabrine Begović
0

"Sunčana djeca" na Otvorenoj sceni Obala

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Premijera dokumentarnog filma 'Sunčana djeca' studentice Odsjeka za režiju na sarajevskoj ASU, Sabrine Begović, biće održana u ponedjeljak, 06.07.2009. godine u 20.30 na Otvorenoj sceni Obala, u 20.30 sati.

''Filmom 'Sunčana djeca' želim otkriti publici koliko su 'djeca sunca' draga, te koliko je teška borba njihovih majki, kako bi smo svi otvorili svoja srca u procesu inkluzije i prihvatili ih u nasu svakodnevnicu.'' kaže rediteljka filma.

Problemi djece sa sindromom Down su na margini interesovanja institucija čija je dužnost da brinu o osobama sa posebnim potrebama. Majkama djece ne preostaje nista drugo nego da se bore kako bi obezbjedile perspektivnu budućnost svojoj djeci. Aida, Jelena i Muratka, svaka na svoj način, odgajaju svoju 'sunčanu djecu', kako djecu s Downovim sindromom nazivaju u stručnim krugovima.

Osobe sa Down sindromom podložne su različitim oboljenjima organizma, te tako i bolesnoj djevojčici, junakinji filma prijeti opasnost da u potpunosti izgubi vid. Posjetioci ce biti u mogućnosti da kupe primjerak filma po cijeni koju sami odrede, a sva sredstva od prodaje bit će upućena na račun ove 'sunčane djevojčice'.