Kultura
0

Sudionici speleološkog kampa "Vjetrenica 2008" uputili zajedničku izjavu

FENA
Sudionici speleološkog kampa Vjetrenica 2008. potpisali su izjavu u kojoj u potpunosti podržavaju pismo SIBIOS-a i Odjela za krš IUCN-a BiH vlastima, kao i ranije dokumente tih organizacija o Vjetrenici i Popovu polju, njihovim vrijednostima, ugroženosti i zaštiti.

Pripadnici različitih znanstvenih disciplina iz niza zemalja i ustanova, među kojima i iz najuglednijih instituta, smatraju da Vjetrenica treba imati višenamjensku upotrebu na okolišno održivi način kao što su istraživanje, edukacija, ekonomija/turizam i zaštita okoliša. Također smatraju da bi izostavljanje neke od tih sastavnica oslabilo razumijevanje, značaj i zaštitu Vjetrenice i Popova polja.

"Odajemo priznanje Speleološkoj udruzi Vjetrenica – Popovo polje koja nam je uz pomoć ANUBiH omogućila i organizirala istraživanja tijekom kojih su postignuti zapaženi rezultati, kao i za njezine uspjehe na znanstvenoj i baštinskoj popularizaciji Vjetrenice i krša Bosne i Hercegovine, koji rezultati prelaze ne samo granice države nego i Europe. Također, cjeloviti pristup predmetu omogućio je novu sliku bh. krša i potrebe za njegovom organizacijom", kaže se u izjavi sudionika kampa Vjetrenica 2008.

"Podržavamo BiH vlasti da ustraju u zaštiti Vjetrenice što znači ne samo njezino održivo uređenje i korištenje nego i izgradnju cjelovita zakonske, institucionalne i kadrovske infrastrukture zaštite prirode u cijeloj državi kao dijelu budućeg jedinstvenog europskog prostora. Pozivamo odgovorne da se suzdrže od bilo kakvih intervencija koje će voditi do umanjenja njezinih prirodnih vrijednosti i nudimo stručnu pomoć u planiranju održivog razvitka", kaže se na kraju izjave.