Kafa sa Lošom i Pjerom
0

Štuliću je lakše bilo kritikovati sistem nego nama

Piše: Almir Panjeta
Kafa sa Lošom i Pjerom (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
U programu "Kafa sa..." 17. Sarajevo film festivala nakon uspješne svjetske premijere dokumentarnog filma "Orkestar" gostovali su reditelj Pjer Žalica i Saša Lošić koji je osim kao sudionik, na filmu sudjelovao i kao koautor. Loša je kazao kako je preumoran od cijele priče oko filma, i najavio je veliku pauzu na koju se namjerava povući poslije njegove promocije.

Film je svjetsku premijeru dočekao nakon višegodišnjih priprema, i gomile snimljenog materijala sa više od 160 sati od kojih je na kraju smontirana verzija od 105 minuta. Loša i Pjer kazali su kako su zadovoljni premijerom i reakcijama, te kako na osnovu viđenog očekuju da će film biti uspješan i u komercijalnom prikazivanju u BiH i regiji gdje bi se trebao naći od septembra. Na naš upit koliko je u konačnici film koštao i očekuje li da će izvući uloženo, Žalica je kazao da ne zna i da je to pitanje za producenta.

"Uglavnom, vjerujem da će film biti uspješan. Osim kino distribucije, mi smo već izdali i svojevrstan DVD viewer, 'siromašnije' izdanje bez dodatnih sadržaja kako bismo preduhitrili pirate i u biti sami sebe piratizirali. Očekujem da će osim odlaska u kino, mnogi željeti da imaju i DVD kod kuće kao svojevrstan spomenar", kazao je Žalica, te dodao da je u planu da se od preostalog i montiranog materijala napravi mini TV serija.

Na upit o tome zbog čega u filmu pored brojnih protagonista nema i člana "Plavog orkestra" Mladena Pavičića Pave, Loša je kazao kako mu je drago da on danas "živi život normalnog čovjeka".

"Nažalost, to je moj jedini dobar prijatelj kojeg nisam vidio više od 20 godina. Kada sam ga zvao da učestvuje u filmu, kazao mi je "Loša, nisam ja u tom folu, živim drugi život", i to poštujem. U neku ruku mi je drago što je dovoljno odlučan da se ne vrati vrtlogu stvarnosti", kazao je Loša. Govoreći o broju sagovornika, kazali su kako je to u biti glavni razlog kašnjenja, jer su im uvijek na pamet padali neki novi sagovornici.

"Osim onih koji nas hvale, pokušavali smo naći one koji nas ne vole, hejtere, one koji nas mrze jer je uvijek bilo onih koji su govorili kako ih nerviraju Loša i 'Plavi orkestar'. Odjednom, svi su nam govorili kako smo im uvijek bili simpatični, i drago mi je da su tu bili Rambo koji je kazao kako je 'moj kretenizam napokon isplivao' i Elvis Kurtovich koji je kazao kako je pjesma 'Odlazim' narodnjak", kazao je Loša.

Bilo je govora i o pritisku režima zbog albuma "Smrt fašizmu" o kojem je govoreno, a nakon što je jedan od novinara pitao nije li taj pritisak u filmu prenapuhan, u odnosu na pritiske koje je doživljavao Džoni Štulić.

"Nije prenapuhan, jer kada ti kući zovu iz Centralnog komiteta, kad generalštab zove izdavača, kada te objavljuju na naslovnim stranicama političkih novina u to vrijeme, onda je to pritisak. Štulić je u biti najmanje trpio od režima, jer je Štulić uvijek imao neku vrstu zaštite. Bio je kritičar sistema koji ga je u osnovi pazio", kazao je Žalica, a Loša je pojasnio kako je Štulić bio pod manjim pritiskom jer je bio manje popularan:

"Štulić je veoma značajan, i imao je značajnu publiku, ali smo mi ipak u tom vremenu krenuli u neki mainstream i popularnost nam je strahovito porasla, tako da smo imali više publike i kao takvi predstavljali veću prijetnju. I sami smo se uplašili ulaska u mainstream, mame su htjele udavati kćerke za nas, momci zaključavali avlije, pa smo odlučili da malo spustimo euforiju i izdali "Smrt fašizmu".

Na druženju na kojem je bila većina ženske publike bilo je govora i o "divnim, davnim vremenima", Žalici je upućena kritika da u filmu nema dovoljno žena koje se pojavljuju kao sagovornici što je on i prihvatio, a Loša je najavio da nakon završetka posla oko filma odlazi na jednu veliku pauzu.

"Ogroman je pritisak na meni, ovih dana sam totalno konfuzan, i namjeravam otići na neku pauzu koja bi trajala nekoliko godina koliko me uopšte ne bi bilo, nakon čega bih se volio baviti filmom s nekog ostrva", kazao je Loša.

Ispričao je i kako je nastala pjesma "Bolje biti pijan, nego star".

"Ne znam u ovom kontekstu šta bi ona značila i zašto je politilčari vole, ali nastala je kada sam jednom kod Gimnazije čekao simpatiju više sati, a ona se nije pojavila. Tada sam otišao u kafanu koja se zvala 'Pošta', i tu sam se ono po prvi put 'heavy' napio, i tako pijan za šankom sam kazao 'bolje biti pijan, nego star'".