Kultura
0

Studentica flaute Hanan Hadžajlić na velikom svjetskom takmičenju

FENA
Hanan Hadžajlić, studentica flaute na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, učesnica je jednog od najznačajnijih svjetskih flautističkih takmičenja, koje će se od 12. do 18. decembra održati u Haifi i Nazaretu (Izrael).

Hanan Hadžajlić je studentica IV godine na Odsjeku za duvačke instrumente i harmoniku, smjer: flauta u klasi van. prof. mr. Sakiba Lačevića na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, za nekoliko dana predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na jednom od najznačajnijih međunarodnih flautističkih takmičenja.

Od velikog broja mladih flautista prijavljenih na konkurs za učešće na takmičenju, odabrano je njih 28 iz cijelog svijeta (Kina, Njemačka, Estonija, Češka, Koreja, Kolumbija, Slovenija, Rusija, Izrael), a Bosna i Hercegovina po prvi put ima svoju predstavnicu.

Takmičenje će biti održano u tri etape, u okviru kojih će 28 takmičara izvesti djela za flautu različitih stilskih epoha, od baroka do savremene muzike.

Veliki uspjeh Hanan Hadžajlić ostvaren je već kroz izbor za učešće na takmičenju još je jedan u nizu međunarodnih uspjeha flautističke klase profesora Sakiba Lačevića na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Ministar Ivica Šarić, te Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na čijem je čelu su u potpunosti podržali i omogućili njen odlazak.