Kultura
1

Studentica Azra Dizdar dobitnica stipendije Fondacije Karim Zaimović

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Azra Dizdar, studentica Muzičke akademije u Sarajevu, Odsjek za gudačke instrumente i gitaru, dobitnica je ovogodišnje stipendije Fondacije Karim Zaimović. Studentici iz Mostara stipendiju je uručio profesor Zdravko Grebo, vlasnik nekadašnjeg Radija Zid i član Upravnog odbora Fondacije.

U pojašnjenju Fondacije stoji da je iza Azre jako bogat doprinos kulturnim dešavanjima u BiH kroz angažman u više različitih orkestara, a dobitnica stipendije je kazala da je Karim veliki uzor mladim i ljudima.

"Da je više takvih, naša bi budućnost danas bila svjetlija", kazala je Dizdar.

Fondacija koja nosi ime novinara i književnika, i jednog od najznačajnijih autorskih ličnosti u BiH, Karima Zaimovića, već 18 godina dodjeljuje stipendije najboljim studentima književnosti, novinarstva te umjetničkih akademija.

Nekadašnji urednik magazina Dani Senad Pećanin kazao je da je Fondacija, osnovana u spomen na Karima, ispunila svoj cilj, a to je pomoći mladim i perspektivnim studentima.

Ova godina, dodao je Pećanin, posebna je iz još dva razloga, a jedan od njih je novo izdanje Karimovih priča "Tajna džema od malina" koje je štampao TKD Šahinpašić.

Zamjenik direktora TKD Šahinpašić, Ajdin Šahinpašić, kazao je da je "Tajna džema od malina" ove godine najprodavanije djelo TKD Šahinpašić, prodato u 1.500 primjeraka.

Drugi događaj značajan za Fondaciju je predstava "Tajna džema od malina" koju je na scenu Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) postavila rediteljica Selma Spahić.

Direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković kazao je da je u pitanju vrhunska predstava koja je veoma uspješno ispričala priču o Karimu Zaimoviću u vremenu izgubljenih vrijednosti i dezorijentiranih mladih ljudi.

"Izuzetno mi je drago da smo uspjeli da vratimo primjer čovjeka koji je radio u mnogo gorim uvjetima, čovjeka koji je i danas živ kao inspiracija bez obzira koliko je vrijeme mračno i tmurno", kazao je Kreševljaković.

Fondacija je do sada dodijelila 30 stipendija, a neki od stipendista postali su nezaobilazni akteri kulturnih dešavanja u zemlji, ali i svijetu, poput Jasmile Žbanić.

Profesor Grebo kazao je da je Karim nosio temeljno poznavanje onoga o čemu piše ne tražeći priznanje za ono što radi.

"Karim je mesija koji je obilježio tu generaciju, ne zato što je to htio već zato što su ga talent, njegova etika i filozofija obilježili kao vođu generacije", rekao je Grebo.

Karim Zaimović je poginuo u augustu 1995. godine u 25. godini. Fondaciju su 1996. godine osnovali članovi njegove porodice, Nezavisni magazin Dani, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva i izdavačka kuća SAF iz Celja.