Kultura
2

Studenti Muzičke akademije večeras otvaraju SVEM

Klix.ba
Večerašnjim koncertom studenata Muzičke akademije u Domu Oružanih snaga bit će otvorene 19. sarajevske večeri muzike.

Na koncertu će nastupiti najuspješniji studenti Akademije koji su ove godine učestvovali i osvojili niz nagrada na više internacionalnih takmičenja i festivala. Festival SVEM koji je prošle godine obnovljen i ovaj će put ponuditi zanimljiv i raznovrstan repertoar za sve ljubitelje umjetničke muzike.

Već sutra, 8. maja u Crkvi sv. Josipa na Marijin-Dvoru bit će održan koncert Kvarteta Tuba XL iz Hrvatske, dok će 9. maja u istom prostoru nastupiti jedan od najboljih horova Evrope – Akademski hor Obilić iz Beograda.

U petak 10. maja u Domu Oružanih snaga predstavit će se nekadašnji sarajevski učenik a danas jedan od najtraženijih kotrabasista Evrope Božo Paradžik koji će nastupiti u duetu sa njemačkom pijanisticom Marijom Sofianskom.

Festival SVEM će u subotu 11. maja biti zatvoren čuvenom Carminom Buranom kojom će dirigirati slovenski maestro Uroš Lajovic. Na koncertu će nastupiti solisti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Austrije: sopranistica Aida Čorbadžić, kontratenor Ilija Nikolić i bariton Joachim Seipp, a svojevrstan kuriozitet predstavlja učešće čak tri hora u programu: Akademskog hora Obilić, Hora Opere Narodnog pozorišta i dječijeg hora Cantabile. Njih će pratiti orkestar Sarajevske filharmonije.