Kultura
96

Student dramaturgije Mirza Skenderagić dobitnik stipendije Fondacije Karim Zaimović

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dobitnik ovogodišnje stipendije Fondacije Karim Zaimović je Mirza Skenderagić, student 4. godine dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Proglašenje pobjednika ovogodišnjeg konkursa za stipendiju fondacije Karim Zaimović održano je u Sarajevskom ratnom teatru, a prisutnima su se obratili članovi Upravnog odbora Fondacije Karim Zaimović - profesor Zdravko Grebo, nekadašnji glavni urednik magazina Dani, Senad Pećanin, te Lajla Zaimović Kurtović, sestra Karima Zaimovića.

Karim Zaimović je bio jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije. Autorske tekstove je počeo objavljivati već u svojoj 14. godini, na trećem programu Radija Zid, kada je uspostavio i blisku saradnju sa najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova knjiga priča "Tajna džema od malina" objavljena je posthumno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika. Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče, te pregleda recentne bosanske književnosti. U produkciji hrvatskog Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radiodrame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova. Po svojoj erudiciji i širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović je postao simbol svoje generacije. U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila 30 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima. 

Lajla Zaimović Kurtović je pojasnila kako je odbor Fondacije odabrao Mirzu Skenderagića na osnovu kriterija kojih se drže sve ove godine, a to su, prije svega, visok prosjek ocjena ostvaren tokom studija i vannastavne aktivnosti koje taj kandidat ili kandidatkinja obavlja. Mirza im je, istaknula je, pažnju privukao iz razloga što je prije studija na Akademiji scenskih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za žurnalistiku, na fakultetu na kojem je i Karim studirao, a nakon toga je iz velike strasti i entuzijazma upisao i dramaturgiju. Mirza piše kritike i eseje, trenutno radi na dokumentarnom filmu, bio je učesnik Talent kampusa i ima veoma širok opus aktivnosti kojima se bavi.

"Ovo je najvažnije priznanje u mojoj dosadašnjoj karijeri i lično najdraže, jer svima nama koji pokušavamo da se bavimo umjetnošću, na ovaj ili onaj način, Karim je uzor. Moram reći da se često i uvijek iznova vraćam njegovim pričama koje mi svaki put otkriju neke nove ideje i značenja", kazao je Skenderagić zahvalivši se porodici Karima Zaimovića i članovima Fondacije Karim Zaimović, u svoje, ali i ime svih dosadašnjih i budućih dobitnika ovog priznanja.

Senad Pećanin je podsjetio na historijat Fondacije Karim Zaimović, koja je osnovana 1996. godine sa ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića, koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u 25. godini. Osnivači Fondacije su bili Nezavisni magazin Dani iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović, u cilju stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima iz navedenih oblasti.