Udruženje izdavača i knjižara
0

Strip "Amnezija" među nagrađenim publikacijama

Sarajevo-x.com
Na ceremoniji dodjela nagrada za najbolja izdanja u 2009. godini, Udruženje izdavača i knjižara, nagradom za grafičko oblikovanje nagradilo je tri djela/dizajnera: Filipa Andronika, Aleksandru Ninu Knežević i Ćazima Hadžimejlića.

Nagradu za najbolje grafičko oblikovanje knjige dobio je strip album "Amnezija, superjunak sa problemom s pamćenjem" autora Filipa Andronik u izdanju TKD Šahinapašić.

U obrazloženju nagrade rečeno je da grafičko oblikovanje strip albuma "Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem" predstavlja osvježenje u svijetu izdavaštva i stripa u Bosni i Hercegovini. "Amnezija" je ujedno i regionalno nagrađivani projekat prvjenac strip autora i dizajnera ovog albuma sa ukupnim vizuelnim kvalitetama - od "superjunaka" do opreme stripa i naslovne stranice.

Isto priznanje pripalo i vrsnoj i višestruko nagrađivanoj dizajnerici Aleksandri Nini Knežević za seriju naslovnih stranica za Izdavačku kuću Buybook. Žiri je dodjelu ove nagrade popratio rječima da je IK Buybook izdavač kojeg duže vrijeme prepoznajemo po naslovnicama i opremi dizajnerice Nine Knežević. Originalnost, promišljanje, stilska različitost, kolorit i ilustracije čine ukupni kvalitet u desetinama naslovnica koje je Nina dizajnirala za dijametralno različita izdanja Buybook-a.

Nagradu za grafičko oblikovanje dobio je i Ćazimu Hadžimejliću za djelo "Umjetnost islamske kaligrafije", kapitalan projekat o očuvanju vanvremenske umjetnosti kaligrafije, u izdanju ITD Sedam, Sarajevo.

Ovogodišnji žiri činili su prof. dr. Hanifa Kapidžić-Osmanagić, Mirsad Bećirbašić, Veselin Gatalo, Bojan Hadžihalilović i Šimo Ešić. Nagrade su uručili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i Ibrahim Spahić, predsjednik UIK-a BiH.