Kultura
109

Sto godina Sarajeva kroz fotografije i artefakte: Ništa nije moglo uništiti duh grada

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Sarajevo 1914 – 2014" naziv je izložbe Muzeja Sarajeva čijim je otvaranjem danas na Dan državnosti BiH u suterenu Vijećnice promoviran taj novi muzejski prostor.

Izložba donosi obilje informacija, fotografija, artefakata i drugog dokumentarističkog materijala kojim je predstavljena bogata i burna stogodišnja historija grada Sarajeva.

Sarajevo u austrougarskom periodu, Franc Ferdinand, Sofija Kotek, Gavrilo Princip, Sarajevski atentat, Prvi i Drugi svjetski rat, Sarajevo u socijalizmu, sport u Sarajevu, Zimske olimpijske igre, te period posljednjeg rata 1992-1995, samo su neki od tematskih panoa postavljenih u ovom prostoru.

U središnjem dijelu galerijskog prostora postavljeni su panoi s fotografijama iz porodičnih albuma koje su građani ovim povodom ustupili Muzeju, uz zanimljive lične predmete za svakodnevnu upotrebu i odjevne predmete kojima je dočaran nekadašnji život Sarajeva.

Brojne posjetioce izložbe pozdravila je direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević, naglasivši da Muzej ovom izložbom želi zaokružiti priču o obilježavanju stote godišnjice Sarajevskog atentata.

"Izložbom 'Sarajevo 1914-20140' želimo pokazati ne samo istoriju grada koja je izuzetno bogata i burna, već i onu drugu stranu, manje poznatu široj javnosti – a to je život. Na panoima je hronološki prikazana istorija, sve države i režimi koji su prošli ovim gradom u sto godina, njegovo narastanje i promjene, njegovo uništavanje i ponovno dizanje, kao i svi važniji događaji", kazala je ona.

Madžarević smatra da je malo koji grad na svijetu prošao ono što je Sarajevo u posljednjih sto godina – pet režima, nekoliko država i tri rata. Ipak, naglašava da su duh i dostojanstvo Sarajeva sačuvali njegovi stanovnici, ne samo oružjem, već i kulturom, vjerom, tradicijom, muzikom, sportom, umjetnošću i porodicom.

Čast da izložbu zvanično proglasi otvorenom pripala je gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću, koji je istaknuo zadovoljstvo što je Muzej Sarajeva odlučio ovu izložbu postaviti upravo na Dan državnosti BiH. Time se ujedno, dodao je, promovira novi prostor Vijećnice koji je rekonstrukcijom predviđen za muzejske postavke i izložbe.

"Očekujem da će mladi učiti sa ovih panoa, te da će vidjeti ono što je bilo loše u istoriji, jer se na greškama treba učiti, a da ujedno uče o vrijednostima koje su sačuvale ovaj grad i državu kroz povijest", istaknuo je on.

Autori postavke su kustosi Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić, Žanka Dodig, Amra Madžarević, Adnan Muftarević, Igor Radovanović, Aida Sulejmanagić i Moamer Šehović. Autor središnjeg dijela postavke je etnologinja Zemaljskog muzeja BiH Svetlana Bajić, dok pripremu i postavku eksponata potpisuje Azra Bečević-Šarenkapa iz Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba će biti otvorena do Nove godine.