Kultura
59

Stižu prvi gosti SFF-a: Gael Garcia Bernal i Mike Leigh u Sarajevu

L. Č.
Gael Garcia Bernal na Sarajevskom aerodromu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U poslijepodnevnim satima u glavni grad BiH počeli su stizati prvi eminentni gosti Sarajevo Film Festivala. Oko 14:30 sati na Sarajevski aerodrom sletjeli su poznati britanski reditelj Mike Leigh i meksički glumac Gael Garcia Bernal, dok je nešto ranije stigao i direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Bernala i Leigha na Sarajevskom aerodromu dočekale su novinarske ekipe, međutim Meksikanac nije bio raspoložen za izjave pravdajući se umorom i gubitkom prtljaga.

Iako se isto dogodilo i Leighu, Britanac je ipak pristao da kratko porazgovara s nama. Kazao je da mu je ovo peta posjeta SFF-u od 2000. godine, te da je svaki put fantastično.

"Sve je više fensi i sofisticirano. Nadam se da ću uživati i ovaj put", rekao je i dodao:

"Ove godine moram posjetiti mjesto atentata. Inače takva mjesta uzimamo zdravo za gotovo, ali ovaj put to nije slučaj budući da se radi o mjestu koje ove godine ima poseban značaj", izjavio je Leigh za Klix.ba koji je 2006. godine dobio Počasno Srce Sarajeva.

Bernal je, s druge strane, ovogodišnji dobitnik tog priznanja. On će večeras pozdraviti publiku u Ljetnom kinu HT Eronet gdje će biti otvoren program Open Air gala projekcijom "Pasja ljubav".

Riječ je o ostvarenju iz 2000. godine u kojem Bernal tumači glavnu ulogu.

Riječ je o jednoj je od najvećih zvijezda sedme umjetnosti sa prostora Latinske Amerike. Proslavio se filmovima "Loš odgoj" Pedra Almodovora, "Najusamljenija planeta" Julie Lokteve, te filmom "I tvoju mamu također" Alfonsa Cuarona.

Mike Leigh je dobro poznat sarajevskoj publici, a ove godine, višestruko nagrađivani reditelj i scenarista u Sarajevu predstavlja film "Gospodin Turner".

Film će biti prikazan u okviru programa Specijalne projekcije. "Gospodin Turner" istražuje zadnjih četvrt vijeka života velikog, ali i ekscentričnog britanskog slikara J.M.W. Turnera (1775-1851).

SFF