Kultura
585

Stigao je solo album Bože Vreće "Moj sevdah"

Klix.ba
Izdavačka kuća Gramofon iz Sarajeva objavila je solo album bosanskohercegovačkog pjevača Bože Vreće pod nazivom "Moj sevdah".

Album je producirao Edin Zubčević, a snimio Eric Bajramović, u Muzičkom centru Pavarotti, u august prošle godine, dok su miks i mastering rađeni u septembru u Bauer Studiju u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

Na albumu se nalazi 17 sevdalinki, od toga 10 tradicionalnih pjesama, odnosno, pjesama nepoznatog autora poput Anadolke, Okreni se niz đul-bašču, Od svega me sačuvala majka, U mejhani sjedim pijem, Slavuj ptica mala, Sabah zora ezan uči, Plačem već tri dana, Konja vodim pješke hodim i Il' je vedro il' oblačno.

Vrećin prvi samostalni album, a drugi u karijeri nakon albuma koji je snimio kao član ansambla Halka, također u produkciji Edina Zubčevića a u izdanju Gramofona, otvara njegova autorska pjesma Znaš li da se svakog dana molim. Na albumu se nalazi i pjesma Lejlija čiji tekst i muziku također potpisuje Božo Vrećo.

Moj sevdah donosi i pjesme Zaima Imamovića i Muhameda Mešanovića Ostavljen sam već odavno, Osmana Đikića Đaurko mila, Jovice Petkovića Bosno zemljo moja mila, Safeta Kafedžića i Muhameda Mešanovića Sinoć sam ti Safo te Kad bi znala Dilber-Stano Branislava Nušića i Stanislava Biničkog.

Na omotu albuma nalazi se fotografija Bože Vreće, čiji je autor Almin Zrno. "Moj sevdah" se od danas može kupiti u CD shopu Magaza po cijeni od 7 KM, a iz Gramofona javljaju da će album uskoro biti dostupan na iTunesu, Deezeru, Spotifyu i ostalim popularnim online servisima.

Koncert Bože Vreće, kojim će biti promoviran album "Moj sevdah", bit će održan 7. februara u Pozorištu mladih, s početkom u 20 sati.