Sarajevo
0

Stigao Abrahamov karavan sa umjetničkim projektom "Anđeo kultura"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Abrahamov karavan sa umjetničkim projektom "Anđeo kultura", koji je 3. maja krenuo iz Essena (Njemačka) preko Pecsi (Mađarska) do Istanbula (Turska), da bi ovim simbolom tolerancije i sporazumijevanja povezao ovogodišnje evropske glavne gradove kulture, stigao je danas u Sarajevo.

"Putujući točak" Abrahamove karavane tačno u podne krenuo je ispred sarajevske Katedrale i kretao se ulicom Ferhadija do Begove džamije, zatim ulicom Prote Bakovića do Stare pravoslavne crkve, i na kraju ulicom Mula Mustafe Bašeskije do Muzeja Jevreja BiH (Stari hram).

Na ovom mjestu, prema iskazanoj želji autora umjetnika Karmen Dietrich i Gregora Mertena, osigurano je postavljanje instalacije trajne intarzije, nakon čega se Karavan ulicom Ferhadija vratio do Katedrale.

Ovom činu prisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te ambasador SR Njemačke u BiH Joachim Schmidt. Gradska uprava Grada Sarajeva podržala je ovaj projekat s obzirom da se Sarajevo namjerava kandidirati za Evropsku prijestolnicu kulture.

"Izabrali smo Sarajevo zato što je on za nas evropski grad sa izuzetnom poviješću, živi primjer kako različite religije mogu zajedno živjeti, a i s obzirom na činjenicu da se Sarajevo namjerava također kandidirati za evropski glavni grad kulture", istaknuo je na prijemu u martu u Gradskoj upravi Sarajeva Rudi Lofellsend, koji je u Caritasu biskupije njemačkog grada Essena zadužen za odnose sa inozemstvom i koji je za vrijeme rata izuzetno pomagao BiH, a pogotovo Sarajevu i Tuzli.

Anđeo kultura je umjetnički projekt likovnih umjetnika Gregora Mertena i Carmen Dietrich. Ovaj projekat umjetničkim sredstvima prevodi dijalog koji vode različite grupacije u društvu i vjerskim zajednicama u jasnu sliku tolerancije i podstiče na zajedničko djelovanje. Ova slika, u čijoj untrašnjosti je nenamjerno nastao lik anđela, se u obliku različitih umjetničkih akcija prezentira javnosti.

Inače, "putujući točak" sa tri vjerska simbola: krstom, polumjesecom i Davidovom zvijezdom, predstavlja Abrahamovu karavanu ili Kulturnog anđela.

Projekat treba slikovito i jasno pokazati da se nijedan pojedinac ni grupa ne mogu odstraniti iz kruga a da se trajno ne ošteti zajednička budućnost. Time se jasno osuđuje i svaki oblik ksenofobije. Sve je važnije jačanje sloge u društvu. Umjetnički projekat Anđeo kultura želi podržati ovaj već započeti proces i jasnom simbolikom izraziti kojem se idealu teži, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.