Kultura
0

Steve Buscemi gost Sarajevo film festivala

FENA
Jedan od najznačajnijih glumaca današnjice, reditelj i scenarist Steve Buscemi bit će gost 13. Sarajevo film festivala. Ovaj izvanredni glumac, sarajevskoj publici predstavit će svojim posljednjim redateljsko-scenarističkim ostvarenjem "Intervju", koji je svjetsku premijeru zabilježilo na Sundance film festivalu.

Kako je rečeno danas na konferenciji za medije u Sarajevu, "Intervju" je zapravo remake filma kontroverznog holandskog reditelja Thea van Gogha, ubijenog 2004. godine. Publika će ga moći pogledati u okviru programa Haineken Open Air.

Buscemiju ovo neće biti prva posjeta Sarajevu. Festival ga je ugostio u okviru programa Tribute to 6. izdanja SFF-a 2000. godine. Ove će godine pored predstavljanja svog filma učestvovati i kao predavač u radu prvog Sarajevo Talent Campusa, namijenjenog mladim i talentiranim glumcima.

Karijeru je izgradio portretirajući različite likove s iznimnom unikatnošću. Danas slovi za jednog od najtraženijih glumaca. Ostvario je više od stotinu uloga, a najzapaženije su mu u filmovima "Mystery train", "In the soup", "New York stories", "Armagedon", "Living in oblivion" te "Escape from L.A.".

U posljednje vrijeme najpoznatiji je po ulozi rođaka Tonyja Sopranosa u iznimno popularnoj istoimenoj seriji u kojoj potpisuje i režiju velikog broja epizoda. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada.

Konferencija za medije danas je bila prilika i da direktor SFF-a Mirsad Purivatra te načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić potpišu ugovor o nastavku trogodišnje poslovne saradnje. Ugovor će i ove godine na područje općine Novi Grad donijeti dio festivalskog programa.

Riječ je o repriznim projekcijama oko 25 filmova iz Haineken Open Air i Dječijeg programa, koje će stanovnici ove najmnogoljudnije općine moći pogledati u multimedijalnom centru.

Za realizaciju projekta Općina Novi Grad je izdvojila 35.000 KM.