SFF
0

Stellan Skarsgard dolazi u Sarajevo

Sarajevo-x.com
Stellan Skarsgard, jedan od najznačajnijih glumaca današnjice, ovogodišnji je kustos Fondacije Katrin Cartlidge. Ovaj izuzetni glumac pridružiće nam se u Sarajevu kako bi na gala večeri Katrin Cartlidge fondacije predstavio ovogodišnju dobitnicu stipendije Juanitu Wilson.

Podsjećamo, nedugo po okončanju 8. Sarajevo Film Festivala, iznenadna smrt britanske glumice Katrin Cartlidge uzdrmala je svjetsku javnost.

U znak sjećanja na život i djelo ove renomirane glumice osnovana je Katrin Cartlidge Fondacija, čiji cilj je, prvenstveno, ohrabrivanje mladih umjetnika na njihovom stvaralačkom putu. Zadatak fondacije je da u vidu jednogodišnje stipendije podrži rad umjetnika potičući njegovu nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha koje je Katrin Cartlidge tako snažno izražavala cijelog svog života.

Povjerenstvo Fondacije svake godine između sebe bira kustosa (ili kustose) koji će provesti godinu dana u potrazi za novim talentom kojem će biti uručena godišnja stipendija. Sarajevo Film Festival je “dom“ Fondacije i mjesto gdje se održava svečana ceremonija dodjele stipendije.

Ovogodišnji kustros Fondacije višestruko je nagrađivani glumac Stellan Skarsgard, koji je slavu stekao još kao mladić, ulogom u TV seriji "Bombi Bitt Och Jag"(1968).

Njegove fantastične glumačke izvedbe donijele su mu nagrade Guldbagge kao i Srebrenog medvjeda na Berlinaleu. Igrao je i glavnu ulogu u Oskarom nominiranom filmu "Oxen" (1991) Svena Nykvista.

Prvu veliku ulogu na engleskom jeziku ostvario je u filmu Larsa Triera "Breaking the Waves" (1996) u kome je igrao zajedno sa Emily Watson. Nakon ovog filma ostvario je uloge u filmovima Gus Van Santa "Good WiIl Hunting", Udayan Prasad "My Son The Fanatic" i Mikea Figgisa "Time Code". U filmu "Dogville" (2003) ponovo je surađivao sa Larsom Von Trierom.

U posljednje vrijeme Skarsgard je ostvario i uloge u veoma uspješnim filmovima "Mamma Mia!" i "Pirates of the Caribbean" 2 i 3, te u filmu Rona Howarda "Angels & Demons".